ZATRPAN JEDAN OD NAJISKUSNIJIH RUDARA Spasioci još nisu došli do njega
Foto: RINA

NESREĆA KOD TUZLE

ZATRPAN JEDAN OD NAJISKUSNIJIH RUDARA Spasioci još nisu došli do njega

Bosna i Hercegovina -

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju da dođu do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru kod Tuzle živog zatrpao odron zemlje. Na mestu događaja detalje je utvrdio i federalni rudarski inspektor. Nesreća u Rudniku lignita Mramor se dogodila jutros u jami na otkopu, kada je došlo do obrušavanja zemlje. Tom prilikom je zatrpan jedan rudar.

Prema rečima federalnog rudarskog inspektora Ermina Alića, nesreća se dogodila jutros na kraju treće smene.

"Tom prilikom je došlo do naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase. Trenutno članovi čete za spašavanje rudnika Kreka ulažu nadljudske napore kako bi se došlo do radnika koji je ostao zatrpan", kazao je Alić.

Stanje u kojem se nalazi zatrpani rudar nije poznato.

"Trenutno se vrši podgrađivanje, osiguranje dela prostorije koja je narušena zbog dejstva pritiska, postepeno se oslobađa prostor i vrši se ispuštanje materijala koji se obrušio i zatrpao taj deo otkopa", nastavio je Alić.

Predsednik Sindikata Rudnika lignita Mramor Senad Sejdić navodi da je zatrpan prvi kopač koji je jedan od najiskusnijih rudara.

"Sama ta činjenica govori o našem pozivu i svakodnevnom riziku dok odlazimo na radna mesta. Mi radimo komorno-stubnom metodom u kojoj se nažalost dešavaju ovakve stvari", ističe Sejdić.

Uslovi rada u mramorskom rudniku su prilično teški, a radnici su dosad u brojnim navratima ukazivali na važnost obnavljanja davno dotrajale opreme.

Kurir.rs/Klix

Bonus video:

02:04

Otac najmlađeg rudara: Sin mi je gledao smrti u oči - bog ga je pogledao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track