Udruženja novinara: Hitno utvrditi ko preti Kuriru!

Zahteva se istraga u vezi sa zastrašivanjem redakcije našeg lista

Udruženja novinara: Hitno utvrditi ko preti Kuriru!

Društvo -
Od šest meseci do pet godina zatvora je zaprećena kazna za pretnje osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, upozorio je UNS

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražili su hitnu istragu zbog pretnji upućenih redakciji lista Kurir, vlasniku Aleksandru Rodiću i glavnom uredniku Milanu Lađeviću.- Podsećamo da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora - poručili su iz UNS, dok NUNS očekuje da nadležni istražni organi preduzmu sve kako bi se identifikovao autor pretnji.Glavni i odgovorni urednik Kurira juče je pisma u kojima se vlasniku lista i zaposlenima preti smrću predao nadležnim institucijama.- Pisma smo odneli u policiju i zvanično obavestili nadležne o pretnjama koje smo dobili. Ne znamo ko bi mogao da stoji iza ovih pretnji - rekao je Lađević.

Podsetimo, nepoznata osoba, koja se predstavila kao Dr Ramirez, poslala je dva pisma u kojima preti smrću zaposlenima u Kuriru, a kao razlog „nesavladive mržnje“ naveo je naše pisanje o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.- Moja mržnja je dostigla nekontrolisane razmere. Ako ne prestanete da nas izazivate vašim seljačkim pričama i slikama o predsedniku Srbije, mnogo će vam biti žao. Ubili smo Ćuruviju jer je pravio nered, a sad ste vi na redu. Jasno je što su vas Hrvati mrzeli. Jedini su znali kako treba s vama, batina, sekira i nož! - navodi se u pretećem rukopisu. Dr Ramirez je rekao da već radi na ostvarivanju svojih planova.- Bio sam u blizini jednog od vas, ali to su bile samo probe. Ne izazivajte me. Više vas neću upozoravati. Imam puno godina, a i oružja - napisao je on.

MUP obaveštenPREDUZEĆEMO SVE MERE!U MUP su potvrdili da su obavešteni o pretnjama koje je naš list dobio.- Policiji su prijavljene pretnje koje su dobili vaši urednici i novinari i dostavljena su im pisma s pretećim porukama. Preduzećemo sve u našoj moći da što pre otkrijemo identitet osobe koja stoji iza toga - rekla je šef Biroa za saradnju sa medijima Biljana Popović Ivković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track