Vulin pozvao poslanike da podrže Zakon o zapošljavanju stranaca
Foto: Fonet

Podrška EK

Vulin pozvao poslanike da podrže Zakon o zapošljavanju stranaca

Društvo -
Do sada je 2.500 stranaca godišnje tražilo radnu dozvolu, a ukupna je procena da u Srbiji radi 7.500 stranih državljana

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas načelnu raspravu o predloženom zakonu o zapošljavanju stranaca, za koji je ministar rada Aleksandar Vulin rekao da je dobio podršku Evropske komisije i da je to prvi propis tog tipa koji se usvaja posle 30 godina.

On je pozvao poslanike da podrže ova zakonska rešenja kako bi što pre počela njihova primena.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić najavio je tokom rasprave da će ta poslanička grupa podržati taj Predlog zakona na koji se dugo čekalo, a koji bi, kako je rekao, trebalo da omogući što većem broju stranaca da dođu u Srbiju i rade, i to ne samo kao radnici već pre svega kao investitori.

"Verujem da će ohrabriti strane investitore da dođu ponovo u Srbiju da će se promeniti trend koji je prisutan u prethodne dve godine, da stranih investicija nema, a nema ni otvorenih radnih mesta“, rekao je Đurišić i dodao da, tim rešenjima, kvalifikovana radna snaga neće odlaziti već dolaziti zato što će biti povoljan ambijent.

Napomenuo je da je ta poslanička grupa podnela više amandmana koji će, ukoliko se usvoje, poboljšati taj zakonski predlog. Do sada je 2.500 godišnje stranaca zatražilo radnu dozvolu, a ukupna je procena da u Srbiji radi 7.500 stranih državljana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track