VULIN: U Srbiju iz Makedonije ne mogu više ući ekonomski migranti
Foto: Dragan Kadić

Potvrđeni navodi UNHCR

VULIN: U Srbiju iz Makedonije ne mogu više ući ekonomski migranti

Društvo -
U Srbiju iz Makedonije ne mogu da uđu ekonomski migranti, odnosno migranti iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugrožene ratom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Moramo da zaštitimo svoju zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta", rekao je Vulin novinarima prilikom obilaska Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić".

Vulin je upozorio da problem mora da se reši na nivou čitave migrantske rute, te da bi jednostrani potezi mogli biti štetni i izazvati probleme, ali i naglasio da će Srbija štititi svoju teritoriju.

"Nećemo dozvoliti da u Srbiju uđe niko ko ne može da nastavi putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze da ostanu, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati", poručio je Vulin.

On je naveo da svaka zemlja sa migrantske rute mora da ima isti zajednički stav, te da će danas biti održana video konferencija u 16 sati.

Vulin je dodao da se u Šidu trenutno nalazi oko 1.000 migranata koji čekaju dalji transport.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track