ZARATILI ZBOG GEJEVA Nebojša Krstić: Tadić i Pajtić su homofobi
Foto: Zorana Jevtic, Dado Djilas

Opleo po starim partijskim drugovima

ZARATILI ZBOG GEJEVA Nebojša Krstić: Tadić i Pajtić su homofobi

Društvo -
Nekadašnji savetnik predsednika Srbije osudio bivšeg i sadašnjeg lidera Demokratske stranke što nisu bili na Prajdu, tvrdeći da je njihova podrška LGBT lažna

BEOGRAD - Sukoba na Paradi ponosa nije bilo, ali su dan kasnije zaratili dojučerašnji saborci i prijatelji iz DS Nebojša Krstić, Boris Tadić i Bojan Pajtić!Krstić smatra da je nedopustivo da se aktuelni lideri DS i SDS ovog puta ne šetaju s gejevima i lezbijkama!- Sramota je što lideri demokratski orijentisanih stranaka nisu došli, a koliko sam video, nije došao niko sem Čedomira Jovanovića. To pokazuje ili da su homofobi, ili da kalkulišu svesni političke nepopularnosti pojavljivanja na Prajdu, ili pak da ih jednostavno nije briga da li će se LGBT kao ugrožena grupa izboriti za svoja prava. Šta god da je, takvo im ponašanje ne služi na čast i dovodi u sumnju iskrenost njihovih verbalnih zalaganja za jednakost svih građana - navodi Krstić.Nekadašnji član grupe VIS Idoli je ocenio da bivši režim Demokratske stranke, tokom kojeg je on bio Tadićev savetnik, nije imao političke volje da obezbedi miran Prajd.- U „naše vreme“ neke demokrate na državnim funkcijama, kao i koalicioni partneri, vodili su aktivnu antigej kampanju, ubirajući jeftine političke poene, a predsednik Tadić to nije presekao. Zaključak o nedostatku političke volje bivše vlasti sam se nameće - kaže on.

Prozivke zbog Prajda... Učesnici ovogodišnje Parade ponosa
Prozivke zbog Prajda... Učesnici ovogodišnje Parade ponosa

Osim odsustva Pajtića i Tadića, na ovogodišnjoj paradi je za, razliku od prethodnih godina, bilo primetno i odsustvo drugih viđenijih članova DS i SDS. Pajtić nije želeo da odgovori na prozivku da je homofob ili kalkulant, a nedolazak na Prajd je opravdao obavezama.- Bilo je mnogo članova stranke na Prajdu i dobro je što je tako. Imao sam porodične obaveze, inače bih rado otišao - kaže Pajtić, dok Boris Tadić nije odgovarao na naše pozive.I Boban Stojanović, gej aktivista, kaže da u vreme DS nije bilo volje da se organizuje Prajd, te da su takvi skupovi redovno zabranjivani.- Ne sećam se neke velike podrške DS. Sve je to bilo deklarativno i nikad do kraja podržano - naglašava on.

MartinovićVREĐAO LGBT, ZAŠTITIO GA IMUNITETPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zbog postojanja poslaničkog imuniteta juče je obustavila postupak protiv poslanika SNS Aleksandra Martinovića po pritužbi zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. Martinović je u Skupštini Srbije izneo negativan stav o LGBT osobama i nevladinim organizacijama koje se bave njihovim pravima, što je Gej strejt alijansa osudila 26. maja. Jankovićeva je uputila preporuku predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković da se budućim izmenama Poslovnika obezbedi poštovanje načela zabrane diskriminacije.

Pajtićev savetnikBOLESNO OKRUŽENJE ZA DECUŽeljko Veselinović, savetnik Bojana Pajtića, komentarišući na Fejsbuku Paradu ponosa i prisustvo dece, izrazio je zabrinutost što će mališani rasti u „nenormalnom okruženju, koje će njima, nažalost, postati prirodno“. On smatra da je neumesno voditi dete na, kako je rekao, paradu pedera:- Kakav izbor to dete ima osim da živi u bolesnom okruženju.

PITALI SMO DEMOKRATE / ZAŠTO NISTE BILI NA PARADI PONOSA?Borislav StefanovićNISAM BIO U BEOGRADUNisam mogao da prisustvujem jer nisam bio u Beogradu. Zaista ne znam zašto niko iz DS nije bio na paradi. Mi svakako podržavamo Prajd, a da li će neko doći ili ne, to je individualna odluka.Gordana ČomićBILA SAM PROŠLE GODINENisam bila na Prajdu zato što sam imala obaveze u Novom Sadu. Bila sam prošle godine. Međutim, znam da su i ove godine bili neki ljudi iz DS.Aleksandra JerkovNISAM BILA, ALI PODRŽAVAMNisam mogla da prisustvujem paradi zbog ličnih obaveza. Ja ih ne podržavam samo verbalno, bezbroj puta sam govorila i javno o njihovim pravima.Balša BožovićPRAJD JE IZGUBIO SMISAOBio sam dosad dva puta. Ovoga puta nisam jer mislim da je Prajd izgubio smisao. Prošetati se jednom godišnje ne znači ništa kad je u pitanju rešavanje problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track