SEDNICA UNESKA: Izvršni savet podržao prijem Kosova
Foto: Rojters Oktobar 2015

Dan odluke

SEDNICA UNESKA: Izvršni savet podržao prijem Kosova

Politika -
Predstavnici Rusije i Kube zatražili su odlaganje sednice, ali je predsedik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Posle pauze, glasanje je nastavljeno i većinom je usvojena oduka o prijemu

PARIZ - Izvršni savet Uneska u Parizu prihvatio je predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji. Konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

16.48 - Rezultati: 27 zemalja glasalo je za, 14 protiv, 14 udzržanih, dok su 3 predstavnika van sale. Računaju se samo za i protiv, preporuka usvojena.

16.33 - Nastavljena sednica Izvršnog saveta Uneska posle pauze.

15.50 - Predstavnici Rusije i Kube zatražili su odlaganje sednice, ali je predsedik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Predstavnik Kube, potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje nezvanično RTS.

Rasprava o prijemu Kosova je zatvorena za javnost, a odluka se donosi većinom glasova.Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i albanski zahtev za prijem Kosova u Unesko. Srbiju podržavaju Rusija, Kina, Kuba, Argentina, Španija i Brazil.

Konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

(S. Vojinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track