icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

VLADA SRBIJE: Usvojen Predlog budžeta za 2017. godinu

Nemanjina 11

VLADA SRBIJE: Usvojen Predlog budžeta za 2017. godinu

Politika

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde, a rashodi 1.162 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Planiran je i najniži predviđeni deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP. Vlada Srbije odlučna je da i u narednoj godini obezbedi privredni rast i bolji život građana, navodi se u saopšštenju. Usvojen set zakona o budžetu Vlada Srbije uputila je u Narodnu skupštinu Srbije na razmatranje.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarstvo finansija preciziralo je da su predlogom budžeta planirani prihodi u iznosu od 1. 092,9 milijarde dinara, a rashodi u iznosu od 1. 162 milijardi dinara.Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je, naime, 69,1 milijardu dinara, što je za 52 milijarde niže od deficita koji je bio predviđen budžetom za ovu godinu, ističe Ministarstvo finansija.

 

Deficit je manji uprkos tome što su po prvi put u rashode budžeta Republike uključeni svi projektni zajmovi, kao i rashodi „Koridora Srbije" u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi.Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 916,8 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 466 milijardi.

 

Budžet za narednu godinu je planiran na osnovu prognoze da će u 2017. godini realni rast BDP-a iznositi 3,0 odsto, BDP deflator 1,6 odsto a indeks potrošačkih cena na malo 2,4 odsto.Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu koji će, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja učešća javnog duga u BDP koje je započeto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovođenja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

Zahvaljujući uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, čime se obezbeđuje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike.

 

Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

 

VUČIĆ O BUDŽETU ZA IDUĆU GODINU: Mnogo je tu muka, ministri hoće više para

 

UMERENO- RAZVOJNI, INFLACIJA TRI ODSTO: Budžet za 2017. od sutra pred Vladom Srbije

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...