VUČIĆ NA BRDU KOD KRANJA: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Samit lidera jugoistočne Evrope

VUČIĆ NA BRDU KOD KRANJA: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan

Politika -

KRANJ - Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je, u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama fLoruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Djorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Sstajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu", rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

"Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Ccovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

"To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vučićev govor ispred Skupštine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track