ALEKSANDAR ČEPURIN: Rusija želi prosperitetnu Srbiju i stabilan Balkan
Foto: Tanjug Oksana Toskić

prijem u ambasadi

ALEKSANDAR ČEPURIN: Rusija želi prosperitetnu Srbiju i stabilan Balkan

Politika -

EOGRAD, 14. juna 2017. (Beta) - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin priredio je večeras prijem u Ambasadi Rusije povodom državnog praznika, Dana Rusije.

Čepurin je čestitajući praznik rekao da je ruska država napunila 1.155

godina, a Ruska Federacija 27.

On je naveo da je strateški cilj Rusije da osigura bezbednost u prijateljstvu sa istokom i zapadom, kao i energičan ekonomski, kulturni i duhovni razvoj i prosperitet zemlje i naroda.

"Mi ćemo se oslanjati na interese našeg naroda, na iskustvo naše državnosti koja traje više od 1.000 godina. Ići ćemo ka ovom cilju u prijateljstvu i slozi sa Srbijom", rekao je on.

On je dodao da je "Rusija za celovitu, prosperitetnu Srbiju i za miran Balkan".

Ruski ambasador je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poklonio jedan od ruskih simbola, Žostovski čelični poslužavnik oslikan cvećem.

Prema njegovim rečima, za 250 godina postojanja ovog zanata – Žostovskog slikanja, stvoreno je više od 200 ovakvih umetnina. Autorka kompozicije je umetnica Gogina, predstavnica najpoznatije porodice umetnika iz sela Žostova u 20. veku.

"Želimo predsedniku da na ovom čeličnom poslužavniku s cvećem pažljivo nosi dobre odnose izmedju naših zemalja", rekao je ambasador.

Čepurin je ocenio da je Ambasada Rusije i ove godine ugostila "elitu" Srbije, dodajući da nije važno da li oni predstavljaju vlast ili opoziciju, već da su prijateljski nastrojeni prema Rusiji.

"Pimetio sam jednu važnu stvar - nigde sami narodi ne znaju za rusofobiju, ksenofobiju, antisemitizam. Te fobije nameću elite", rekao je ruski ambasador i dodao da u Srbiji nema takve podele "narod-elita".

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, ministar za rad Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar kulture Vladan Vukosavljević, članovi diplomatskog kora, predstavnici političkog i javnog života.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Kako se proganjaju nezavisni novinari u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track