VUČIĆ ŠTITI BATINAŠE, ISTRAGA SE SABOTIRA: Prošlo je mesec dana od iživljavanja privatne vojske SNS nad građanima
Foto: E Stock/Aleksandar Bačlija, Damir Dervišagić

SABOTAŽA! ponavlja se scenario iz Savamale

VUČIĆ ŠTITI BATINAŠE, ISTRAGA SE SABOTIRA: Prošlo je mesec dana od iživljavanja privatne vojske SNS nad građanima

Politika -

Ove nedelje će se navršiti tačno mesec dana otkako su batinaši, u danu kada je Aleksandar Vučić položio zakletvu i postao predsednik Srbije, bezumno napali novinare i aktiviste koji su bili na mitingu podrške SNS i kontramitingu opozicije!

Međutim, istraga skoro da stoji u mestu, a glavni krivac za to je policija, te se opravdano sumnja da vlast želi da odugovlači i potom zataška ovaj događaj u koj su učestvovali i simpatizeri SNS, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: E Stock/Aleksandar_Bačlija

Naime, MUP je sredinom juna, dve nedelje nakon incidenta, saopštio da je identifikovao i saslušao sve osobe koje se dovode u vezu sa incidentima koji su se dogodili 31. maja, kada su napadnuti novinari Espresa, Danasa, Insajdera i Vajsa, i da je izveštaj dostavljen Prvom osnovnom tužilaštvu. To tužilaštvo je ubrzo zatražilo i neke dodatne informacije od policije, koja je, međutim, od tog trenutka takoreći zanemela.

Tužilaštvo: Čekamo MUP

Aleksandra Đenadić, portparol ovog tužilaštva, kaže za Kurir da MUP još radi po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja tužilaštva.

- Za sada je identifikovano sedam osoba koje su označene kao mogući počinioci, a po dostavljanju dopunskog izveštaja MUP o ostalim preduzetim radnjama koje su od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja biće doneta dalja odluka tužilaštva - kaže ona.

Ovako se, inače, razvijala situacija i u slučaju rušenja objekata u četvrti Savamala, pa je MUP tek nakon više od godinu dana predao izveštaj tužilaštvu. Podsetimo, među nasilnicima koji su brutalno napali novinare i građane na zakletvi nalaze se i ljudi iz najbližeg okruženja Aleksandra Vučića, a jedan od njih ga redovno prati na svim stranačkim skupovima širom Srbije.

Dragoljub Petrović, glavni urednika Danasa, siguran je da u tužilaštvu postoji volja da se ovaj slučaj reši, ali dodaje da je problem što je policija pokušala da ignoriše incident.

- Da se nisu pojavile slike u Danasu i Kuriru, verovatno bi incident bio gurnut pod tepih, pošto su osobe sa fotografija blisko povezane sa SNS. U pitanju je neka vrsta partijske vojske koja je ordinirala i po mnogim gradovima i varošicama u Srbiji, kada su tokom lokalnih izbora zastrašivali građane i opozicione kandidate. Sasvim logično pitanje je i da li su ti snagatori sa fotografija možda bili one noći u Hercegovačkoj - kaže on i dodaje:

foto: Zorana Jevtić

MUP bez odgovora

- Iz izjava funkcionera SNS, kao i predsednika Vučića, vidi se da oni nasilnike smatraju za heroje koji su, navodno, sprečili masakr na mitingu podrške ispred Skupštine. Takvo ponašanje naprednjaka pokazuje da su nasilnici unapred abolirani, pa će se slučaj razvlačiti koliko god može.

Advokat Božo Prelević ocenjuje da će batinaši biti otkriveni i sankcionisani, ali da će to biti iskorišćeno kao dokaz da oni nemaju nikakve veze s Vučićem.

- Sankcije će biti suludo male, ali će se sve to iskoristiti i kao dokaz da se u Srbiji nasilje kažnjava, odnosno da se radi u skladu sa evropskim standardima - kaže Prelević.

Kurir je poslao pitanja MUP, ali odgovori nisu stigli.

foto: Zorana Jevtić

VUČIĆ PRAVDAO NASILNIKE

  • Maltretiranje novinara i aktivista dogodilo se 31. maja ispred Skupštine i na Terazijama
  • Na objavljenim fotografijama se vidi kako batinaši bukvalno dave ljude
  • Predsednik Vučić se ubrzo izvinio ako je, kako je rekao, napada uopšte i bilo
  • Utvrđeno je da su batinaši članovi ili blisko povezani sa SNS, tj. da su neka vrsta stranačke vojske
  • Vučić je potom izjavio da su oni samo sprečili da dođe do masakra, jer je opozicija tog dana došla da provocira
  • Poslanik SNS Vladimir Đukanović založio se da stranka nagradi batinaše
foto: Fonet/Nenad Đorđević

Balša Božović Demokratska Stranka

VUČIĆ BI MORAO DA ODGOVARA

Nije reč o odugovlačenju procesuiranja. Postupka uopšte neće ni biti jer bi, u suprotnom, Vučić morao da odgovara pošto je reč o njegovom stranačkom obezbeđenju.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Dijana Vukomanović, samostalna poslanica

MORAJU DA DOKAŽU VLADAVINU PRAVA

Vučićeva vlast se javno deklarisala da joj je cilj da u Srbiji primeni demokratske, evropske standarde i mora da pruži konkretne dokaze da se zaista zalaže za vladavinu prava i slobodu medija.

foto: Zorana Jevtić

Janko Veselinović Pokret Preokret

O SVEMU ODLUČUJE JEDAN ČOVEK

Ne postoji više nezavisno tužilaštvo i sudovi, jer o svemu odlučuje jedan čovek i njegovi partijski sudovi. Zalažem se za lustraciju svih koji učestvuju u ovom rušenju ustavnog poretka.

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako funkcioner BIA zloupotrebljava službeni položaj?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track