EKSKLUZIVNO! ISTRAŽIVANJE O RASPOLOŽENJU BIRAČA: Đilas, Jeremić i Janković mrse konce SNS u prestonici!
Foto: Saša Pavlić, Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

UOČI BEOGRADSKIH IZBORA

EKSKLUZIVNO! ISTRAŽIVANJE O RASPOLOŽENJU BIRAČA: Đilas, Jeremić i Janković mrse konce SNS u prestonici!

Politika -

Prema poslednjim istraživanjima o raspoloženju birača u Beogradu u koje je Kurir imao uvid, samo 15 odsto građana tvrdi da živi bolje, a isto i lošije čak 82 odsto, odnosno 41,2 izjašnjava se da živi sve gore.

Skoro svaki drugi Beograđanin nije zadovoljan načinom na koji naprednjaci vode glavni grad, pokazuju podaci najnovijih istraživanja u koje je Kurir imao uvid.

Iako i dalje beleži najbolji rezultat po broju osvojenih glasova, vladajuću koaliciju je, kako saznajemo, najviše zabrinulo raspoloženje opozicionih birača, jer 65 odsto njih želi da glasa za zajedničkog kandidata opozicije.

Kada bi danas bili održani beogradski izbori, SNS bi i dalje dobio najviše glasova, ali bi bivši gradonačelnik Dragan Đilas, koji u prethodnom periodu beleži trend rasta, mogao da ugrozi komotnu većinu naprednjaka.

foto: Marina Lopičić

Negativna kampanja

Prema rezultatima ovog istraživanja, za kandidata SNS bi glasalo 29,4 odsto opredeljenih birača, za aktuelnog predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića 15,6, za Đilasa 14,2 odsto, a za kandidata Pokreta slobodnih građana 11,9 odsto punoletnih Beograđana koji su odlučili da izađu na izbore. Glasovi ostalih opredeljenih birača otišli bi u tabor socijalista (5,8 odsto), Ljubiše Preletačevića Belog (5,2), radikala (3,6), demokrata (2,7), Dveri (2,3), pokret Vuka Jeremića (2,2), kao i DJB (1,7), Ne davimo Beograd (1,4), DSS (0,9) i SDS (0,7 odsto).

Istraživanje beleži pad rejtinga Šapića, što se tumači kao rezultat negativne kampanje koju su u prethodnom periodu naprednjaci vodili protiv njega. S druge strane, naprednjacima nikako ne ide naruku što je Đilas sve vidljiviji za birače, odnosno anketirani ga sve više pominju iako bivši gradonačelnik nigde nije objavio da želi da se vrati u politiku.

- Naprednjaci su svesni da postoje spekulacije da Saša Janković navodno lobira za Đilasa, sa željom da pobedom u Beogradu počne talas promena vlasti u Srbiji. SNS zato strahuje da Đilas ima realne šanse za pobedu ukoliko opozicija stane iza njega. Iako je Đilas već bio izložen negativnoj kampanji, građani u istraživanjima redovno nabrajaju njegove pozitivne strane, pre svega ono što je od infrastrukturnih objekata ostalo iza njega, od mostova do obdaništa i različitih vrsta pomoći socijalno ugroženim građanima - objašnjava naš izvor.

foto: Dragan Kadić

Naprednjaci u panici

Kako napominje, zbog ovakvih okolnosti ne treba da čudi velika dilema SNS koga staviti kao kandidata za gradonačelnika.

- Vesić sprovodi samostalnu kampanju i nedavno je počeo da reklamira sopstvenu stranicu na Fejsbuku, a aktuelnog gradonačelnika Sinišu Malog, čija je smena obećana pre godinu dana, predsednik Vučić hvali iz dana u dan. U SNS veruju da ih čekaju najneizvesniji izbori otkako su došli na vlast, pa makar se lista zvala i Aleksandar Vučić za Beograd - kaže naš sagovornik.

Raspoloženje birača trenutno je prilično negativno prema aktuelnim nosiocima vlasti u Beogradu, pošto je 43,6 odsto birača uvereno da SNS vodi prestonicu u lošem smeru, a svaki peti ne želi da se izjasni. Ovi podaci su, kako saznajemo, zabrinuli gradsku vlast, koja ovih dana uzduž i popreko prekopava Beograd kako bi pred izbore uspela da obezbedi nešto i za pokazivanje. Zasad su na sebe navukli samo gnev Beograđana zbog ogromnih gužvi i problema u svakodnevnom funkcionisanju grada. Razlog je upravo ta velika žurba i loš tajming. Naime, svi veliki radovi su počeli u isto vreme, i to pred početak školske godine i na kraju sezone godišnjih odmora.

foto: Dado Đilas

Kako su nam preneli dobro obavešteni izbori, zabrinutost naprednjaka je dodatno porasla naročito posle informacija u javnosti da im je projekat „Beograd na vodi“ ugrožen kad pumpe za drenažu ne rade, ali i otkrića da postoji opasnost da se arapski investitor povuče iz ovog posla. Zbog svega ovoga, o čemu je Kurir prethodnih dana pisao, u SNS strepe da njihov jedini infrastrukturni objekat neće biti spreman kao adut za izbornu kampanju.

Istraživanje pokazuje i da samo 15 odsto građana tvrdi da živi bolje, a čak 82 odsto njih smatra da im je isto ili lošije. Onih koji misle da žive sve lošije je čak 41,2 odsto.

Ekipa Kurira

Bojan Klačar, Cesid

SNS NEĆE IMATI PODRŠKU KAO NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA

Neizvesnost beogradskih izbora najavljuje i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, koji kaže da je i dalje mnogo nedoumica, a najveće su upravo Šapić i Đilas.

- Trendovi su takvi da je SNS vodeća stranka, ali da ne može da računa na podršku kakvu je zabeležila na parlamentarnim ili predsedničkim izborima. Drugi i treći svakako mogu da budu Đilas i Šapić, i oni su slični kandidati po tome što su vrlo prepoznatljivi u gradu i mogu da izvuku glasove iz različitih džepova. Zato su i velika nepoznanica u svim istraživanjima, a posao koji su radili ili rade čini ih kandidatima koje birači imaju u vidokrugu - ocenjuje Klačar.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EKSKLUZIVNO! Evo kako su Arkanove ubice pobegle iz Srbije, posle atentata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track