da li pravosuđe funkcioniše

DA SE NE LAŽEMO O ULASKU SRBIJE U EU: Da li je nužno potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa

Politika -

Gosti emisije “Da se ne lažemo”, autora Ratka Femića, koja je emitovana na www.kurir.rs, fb stranici Kurira i našem YouTube kanalu, su predsednica saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić i predsednik DSS Miloš Jovanović. Oni su se složili da pravosuđe u Srbiji ne funkcioniše.

foto: Kurir

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić smatra da postoji mogućnost da Srbijauđe u EU do 2025. ali pre toga mora mnogo toga da uradi po pitanju vladavine prava.

-Ustavni amandmani o pravosuđu su površno urađeni i tu se vidi improvizacija. Ako govorimo o vladavini prava, Agencija protiv korupcije se bavila slučajem Aleksandra Vulina, a tužilaštvo je posle saslušavanja samo Vulina odbacilo prijavu. To se desilo jer pravo ne vlada nad politikom, a takvih primera imate koliko hoćete. Kada je Vučić došao na vlast, obećao je da će rešiti slučajeve 24 sporne privatizacije, a nijedan nije rešen, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

foto: Kurir

Miloš Jovanović predsednik DSS-a kaže da je elementarna tekovina za ozbiljnu državu, nevezano za put ka EU, poštovanje prava, a da imamo hiljade slučajeva gde vidimo da naše pravosuđe ne funkcioniše.

- Ovako kako kod nas funkcioniše pravosuđe se dešava u banana državama. Ali pominjanje vladavine prava od strane EU je više pritisak na vlast radi Kosova. Rečeno je da nećemo postati članica EU ako ne potpišemo sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Ako potpišemo, Evropska komisija će biti manje stroga prema nama, kaže Jovanović.

foto: Kurir

On je istakao slučaj Savskog nasipa i bespravne gradnje, i rekao da je dobio meil od ljudi koji su tamo gradili da ne sme tako da priča, i rekao da nam niko neće pomoći dok god imamo naviku ga gradimo bez dozvole.

- NIkada nismo imali ni nezavisno pravosuđe ni vladavinu pravu, i smatram da bez pritiska spolja ništa ne možemo da uradimo, kaže Rakić Vodinelić.

Ona smatra da potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom vodi nastajanju države Kosovo, ali i da je potpisivanje tog sporazuma nužno, jer nam je integracija u EU neophodna, pre svega iz ekonomskih razloga.

- To je cena koja mora da se plati i svakako treba da se plati radi uspostavljanja kakve takve pravne sigurnosti kod nas.

foto: Kurir

Jovanović smatra da rešenje Kosova putem zamrznutog konflikta jeste opterećenje sledećih generacija, ali da bi secesija Kosova tek stvorila geopolitičke probleme. Potpisivanje sporazuma sa Kosovom je predaja Kosova i opasnost za ostatak Srbije. A uređenje države ne može da dođe spolja, smatra Jovanović.

- Ne znamo da li Srbijas može da uđe za 7 godina sa tačke gledišta vladavine prava. Nemamo garancije da ćemo doći do tada do nezavisnog pravosuđa i pravne države. Sadašnja vlast će uživati podršku dok obezbeđuje stabilnost, to je primarno za EU. Naši prijatelji u EU ne razumeju da nema stabilnosti bez demokratije, a demokratije nema bez slobodnih medija, kaže Vesna Rakiž Vodinelić.

Ona kaže da nimalo nije zadovoljna uslovima izborne kampanje. Miloš Jovanović je naveo da je postojao dogovor opozicije dok pojedinci nisu počeli da prebrojavaju opoziciona krvna zrnca.

- Bilo je zajedničkih sastanaka, a onda je jedna osoba iz opozicije od 7-8 uslova izabrala dva, potpisala sa delom opozicije, a ne svima, i to objavila kao saopštenje, rekao je Jovanović.

Vesna Rakić Vodinelić je rekla da opozicione stranke moraju da učestvuju u redovnim izborima, i da ne treba da postoje ako ne učestvuju, a Jovanović je rekao da nije bilo sluha za bojkot izbora zb og nefer uslova.

- Više putam sa rekao da nećemo praviti koalicije sa ljudima koji su sada na vlasti u Beogradu.

Izbori za Beograd nisu samo lokalni izbori, jer tu živi više od četvrtine stanovnika Srbije, i onda oni imaju značaja. Toga su svesni SNS i SPS, kao i mi. Nije realistično svesti ove izbore samo na lokalne teme. Na ovim izborima će se pojaviti oko dvadeset lista od kojih su 7-8 proizvod vladajuće koalicije, koje služe da se bace glasovi kaže Vodinelić.

Ona smatra da su najveći problemi Beograda socijalizacija ranjivih grupa, nedostatak vrtića, saobraćaj,nedostupnost kulturnih institucija za sve.

Jovanović kaže da bi insistirao na promeni izbornog sistema, pravljenju novih gradskih opština, jer se grad razvio i urbanistički i geografski.

Govoreći o metrou, Vesna Rakić je rekla da se prvi projekat metroa pojavio 1974. a da sada Beograd nema novca za metro, i da treba iskoristiti Beovoz.

- Obećavaju faraonske projekte. Metro košta milijarde evra, ali mi za to danas nemamo novca. Moramo da menjamo navike Beograđana, da se racionalnije koriste automobili. Manjem korišćenjem automobila možemo imati besplatan gradski prevoz eko autobusima i onim na prirodni gas, kaže Jovanović.

On dodaje da nije trebalo davati pomen Milanu Nediću, i da se ne treba deliti istorijom i biti opterećen prošlošću. Vesna Rakić Vodinelić kaže da je opterećena nadiranjem fašizma i nacizma.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track