Ambasador Kirbi: Srbija je jemac evropske bezbednosti
Foto: Nebojsa Mandic

Uoči Dana pobede

Ambasador Kirbi: Srbija je jemac evropske bezbednosti

Politika -
U nastojanju da se priduži Evropskoj uniji, Srbija ima američku podršku, jasan je američki diplomata

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da danas treba slaviti to što je kraj Drugog svetskog rata omogućio jednu novu Evropu, a da je Srbija danas jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u."Danas treba da slavimo to je kraj tog rata omogućio jednu novu Evropu, Evropu utemeljenu na demokratskom upravljanju i posvećenosti irenju ljudskih prava. Saveznički doprinosi tokom Drugog svetskog rata bili su ključni za vraćanje mira u Evropu i Aziju, i pomogli su osnivanju Ujedinjenih nacija 1945. godine. Srbija, danas, stoji kao jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u", napisao je Kirbi u autoskom članku. U tim aktivnostima SAD je partner Srbije, rekao je Kirbi.On je dodao i da Srbija, u nastojanju da se priduži Evropskoj uniji, ima američku podršku. "I u vašoj nameri da postanete aktivni partner NATO moja zemlja podržava Srbiju; pružamo podršku i obuku za modernizaciju i profesionalizaciju srpskih oružanih snaga koje ponosno učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije", dodao je Kirbi.Danas kad obeležavamo dan kada se Drugi svetski rat zavr io u Evropi, svi mi koji tako mnogo dugujemo tim hrabrim mu karcima i enama, podsećamo se da radeći zajedno mo emo da osiguramo da rat vi e nikada ne dođe u na e zemlje, poručio je on.Ambasador je u članku povodom 70 godina od pobede u Evropi podsetio da su tada savezničke snage prihvatile predaju sila Osovine u Evropi i Drugi svetski rat je okončan.

"Sjedinjene Američke Države su ponosne - kao to je i Srbija - na na savez u pobedi protiv nacizma i fa izma. Odajemo po tovanje hrabrim Srbima koji su spasili 500 savezničkih vazduhoplovaca za vreme Operacije Halijard", rekao je on.Danas odajemo po tu svim izgubljenim ivotima saveznika u Drugom svetskom ratu, i prisećamo se doprinosa svih saveznika, od britanskog ponosnog stava iz 1940. godine, preko pokreta otpora u okupiranim zemljama, do po rtvovanosti svih naroda koji su činili Sovjetski Savez, napisao je američki ambasador.

"Ali zadržati se na patnji koju je izazvao rat nije dovoljno da se oda poštovanje idealima za koje su se muškarci i žene borili od 1939. do 1945. godine. Iz pepela Drugog svetskog rata Sjedinjene Američke Države i Evropa su napravile zajednicu utemeljenu na zajedničkim vrednostima i institucijama; ove zajedničke vrednosti su donele Evropi do tada neviđeno doba mira, izobilja i stabilnosti", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nakon što su se Srbija, SAD i Sovjetski Savez priključili ratu 1941. godine, SAD je kao pomoć naporima na Istočnom frontu Crvenoj armiji dostavila municiju i druge ratne materijale u vrednosti od 11,3 milijarde tada njih dolara (sada njih 181,5 milijardi dolara), u međuvremenu se priključiv i Velikoj Britaniji, Komonveltu i slobodnim snagama drugih saveznika na Zapadnom frontu.Takva saradnja se pokazala kao ključna za potpisivanje Helsin kog dogovora 1975. godine i stvaranje onoga to je danas OEBS, ocenio je Kirbi, dodavši da SAD nastavljaju da unapređuju odnose skovane u Drugom svetskom ratu i po tuju istorijske veze sa Evropom i Azijom.(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track