AMBASADOR MEKSIKA: Podržavamo Srbiju po pitanju Kosova
Foto: Profimedia.rs

Garsija Blank

AMBASADOR MEKSIKA: Podržavamo Srbiju po pitanju Kosova

Politika -

BEOGRAD - Meksiko će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i nastojati da doprinese očuvanju njenih interesa po pitanju učešća takozvane države Kosovo u svim međunarodnim organizacijama, izjavio je ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blank.

Meksički diplomata je to izjavio na sastanku u Skupštini Srbije sa poslaničkom grupom prijateljstva s Meksikom.

Predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom Ana Ćirić zahvalila je na principijelnoj podršci te države teritorijalnom integritetu Srbije, posebno na odluci da ne podrži članstvo Kosova u UNESKO.

Ćirić je, kako je saopštila Skupština Srbije, istakla da je prioritet Srbije članstvo u EU, ali da dobri odnosi sa Rusijom, Kinom kao i zemljama Latinske Amerike imaju izuzetan značaj u spoljnopolitičkoj agendi Srbije.

Između dve zemlje, kaže Ćirić, postoje tradicionalno prijateljski i miroljubivi odnosi, a nepostojanje otvorenih pitanja doprinosi još boljem učvršćivanju bilateralnih odnosa Srbije i Meksika, što otvara prostor za unapređenje svih vidova saradnje. Naglasila je da će se maksimalno zalagati da se kroz parlamenatarnu saradnju intenzivira ekonomska saradnja Srbije i Meksika, kao i unapređuju odnosi kroz kulturu i turizam.

Ambasador je preneo članovima poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom da postoji izuzetno interesovanje meksičkih parlamentaraca za saradnju sa Srbijom o čemu, kaže, svedoči i formiranje i rad grupe prijateljstva u meksičkom Kongresu. Dodao je da se kontinuiranim dijalogom na svim nivoima odnosi mogu ojačati, što će otvoriti put za povećanje ekonomske razmene, ali i razvoj turizma obe države. Složio se da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje Srbije i Meksika i najavio da će se u aprilu ove godine organizovati seminari posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa dve zemalja.

Meksički ambasador je upoznao članove poslaničke grupe prijateljstva sa trenutnim odnosima Meksika i nove američke administracije, naglasivši da je Meksiko maksimalno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje otvorenih pitanja.

Dosadašnji odnosi, kako je naveo, bili su zasnovani na uzajamnoj odgovornosti i poštovanju, te da Vlada i narod Meksika sa posebnom pažnjom i zabrinutošću posmatraju trenutnu situaciju.

Ukazujući na to da je Meksiko jedan od najvažnijih ekonomskih partnera SAD izrazio je nadu da će se uz dobru volju i dijalogom doći do racionalnog rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track