CENTAR ZA OTVORENI DIJALOG: Reagovanje povodom rezolucije o Srebrenici
Foto: Reuters

Pozivaju na dijalog

CENTAR ZA OTVORENI DIJALOG: Reagovanje povodom rezolucije o Srebrenici

Politika -
Neki drugi neće nam pomoći i to moramo da uradimo sami jer smo se u to uverili puno puta i u prošlosti i danas. Mora se obnoviti dijalog i proces pomirenja i to moraju da shvate kako najvažniji akteri sa ovih prostora, tako i Brisel, Vašington a posebno gospoda iz Londona, smatraju u Centru za otvoreni dijalog

BEOGRAD - Povodom britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, regovao je i Centar za otvoreni dijalog, navodeći da nas nove podele samo vraćaju unazad i da teško pravimo korak napred, ali dva nazad bez problema.

Sednica Saveta bezbednosti povodom glasanja o rezoluciji trebalo je da počne u 16 časova, ali je odložena za 17, da bi kasnije bila pomerena za večeras u 21 čas.

Saopštenje Centra za otvoreni dijalog prenosimo u celosti.

"Šta je pravi cilj koji se želi postići rezolucijom u Srebrenici i zašto sve što se dešava proteklih dana liči na novo "bombardovanje" Srbije? Pomirenje je nekima teška reč. I da je shvate i da je izgovore. Šta god mislili i radili, kad-tad do toga mora doći.

Pitanje je samo da li do toga mora doći pritiscima koji su proteklih dana dostigli neočekivane razmere ili treba dati šansu dijalogu, razgovorima i argumentima. Poigravanje Britanaca sa rezolucijom o Srebrenici, stavovi navedeni u njoj i nekoliko napisanih verzija kao da liče na novo bombardovanje Republike Srpske i posebno Srbije. Ovoga puta bombe su reči, političke i pravne kvalifikacije.

Koriste se i podaci o žrtvama za koje je dokazano da nisu tačni, a London to nedavno i priznao. Kao da današnji "dobri momci" iz Beograda koje svi u EU hvale i tapšu po ramenu, ipak nisu dovoljno dobri i treba ih ponovo disciplinovati. Zašto? Ne postoji jednostavnije pitanje, ali je teško doći do razumnog odgovora. Šta još treba uraditi da bi prestale optužbe da su Srbi genocidan narod i da se i Srbiji i ostalim državama u ovom delu Balkana pruži prilika za pomirenje i miran život.

Nove podele samo nas vraćaju nazad. Teško napravimo jedan korak napred, ali dva nazad bez problema. Srbija će, ubeđeni smo istrpeti i ovo "bombardovanje". Međutim, do njega možda ne bi ni došlo ili bi značaj bio daleko manji, da se pokazalo malo više jedinstva u odbrani dostojanstva naroda i države. Vlast nije imala vremena da okuplja suprotne tabore u pokušaju da postigne neki nacionalni konsenzus o pritiscima uoči obeležavaja 20 godina masakra u Srebrenici.

Srpska opozicija se više bavila grčkom krizom i sudbinom Sirize, desničarske stranke tvrdnjama da su događaji u Srebrenici iskonstruisani, a neke nevladine organizacije i pojedinci čak idu dotle da pokušavaju da nekoliko hiljada građana okupe u centru Beograda kako bi pokazali ili valjda dokazali da je Srbija jedina odgovorna za zločine tokom rata u Bosni. Sve su to akcije kratkog efekta, jer se najvažnija stvar neće rešiti već, naprotiv, verovatno će se posle ovog 7. jula i pogoršati.

Bez dijaloga između Srba, Hrvata i naročito Bošnjaka nema sreće za narode regiona. Dijalog je, između ostalog i prilika da dokažete svoju posvećenost principima koje zastupate, prilika da iznesete argumente, pokažete snagu i odlučnost države i naroda. Neki drugi neće nam pomoći i to moramo da uradimo sami jer smo se u to uverili puno puta i u prošlosti i danas. Mora se obnoviti dijalog i proces pomirenja i to moraju da shvate kako najvažniji akteri sa ovih prostora, tako i Brisel, Vašington a posebno gospoda iz Londona", navodi se u saopštenju Centra za otvoreni dijlaog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track