DA NE POKVARI FRIZURU: Pogledajte šta je Tasovac dobio u muzeju!
Foto: Ministartvo Kulture

Poklon

DA NE POKVARI FRIZURU: Pogledajte šta je Tasovac dobio u muzeju!

Politika -
Ko u krevetu hleba jeo nije, taj ne zna kako mrve bodu. Ko nije prošao kroz prostorije koje se renoviraju, gde se zidovi ruše, ne zna kako grebe prašina, rekao je Tasovac

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obišao je danas radove na obnovi zgrade Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, koji bi trebalo da budu završeni do aprila 2015. godine.Tasovac je posle obilaska muzeja rekao da se obnovama muzejskih ustanova koje su u toku ne prave gradjevinske rekonstrukcije, već se redefiniše uloga srpskih muzeja na početku 21. veka.

"Na kraju ove godine, zapravo gradimo tradiciju optimizma za ubuduće", rekao je Tasovac i podsetio da su u toku obnove Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja nauke i tehnike, a da će 2015. biti obnovljena i Manakova kuća.

On je najavio da će radovi na fasadi Muzeja nauke i tehnike biti završeni do Nove godine, a unutrašnja restauracija biće okončana do kraja prvog kvartala 2015. godine.

"Muzej sve vreme radi i sjajno je što smo planom rekonstrukcije omogućili da ta ustanova nijednog trenutka ne bude zatvorena", rekao je Tasovac.

On je dodao da svaki eksponat ima svoju istoriju i priču, ali i da su priče posetilaca deo istorije te ustanove, jer muzeji čuvaju kolektivna sećanja, kao i pojedinačne uspomene svakog posetioca. Tasovac je na jednom od eksponata Muzeja nauke i tehnike, orguljama iz1926. godine, odsvirao nekoliko taktova a takođe je razgovarao sa upravom te ustanove i radnicima koji izvode radove na obnovi i od njih dobio zaštitni šlem sa posebno napravljenim otvorima za njegovu frizuru.

Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

"Ko u krevetu hleba jeo nije, taj ne zna kako mrve bodu. Ko nije prošao kroz prostorije koje se renoviraju, gde se zidovi ruše, ne zna kako grebe prašina", rekao je Tasovac i zahvalio na poklonu koji mu je, kako je objasnio, nedostajao za obilazak ostalih renoviranih muzeja.

Muzej nauke i tehnike dobio je na poklon 2006. godine orgulje iz 1926. godine, koje se kao i ostali instrumenti iz zbirke muzeja, koriste za koncerte, kao i za vežbe za studente Fakulteta muzičke umetnosti i učenika srednjih i nižih muzičkih škola u Beogradu.

Direktorka Muzeja nauke i tehnike Sonja Zimonić rekla je da će u drugoj fazi obnove biti završeni radovi na obnovi galerije za tematske izložbe od oko 300 kvadratnih metara, kao i kancelarijskih prostora i završen sistem grejana i hladjenja putem podzemnih voda.

"Muzej sve vreme radi, ali sa smanjenom cenom karte, jer od četiri postavke dve trenutno nisu dostupne posetiocima. Sve će biti otvorene za publiku već od kraja januara, ili u februaru", rekla je Zimonić i dodala da se ostali programi odvijaju bez prekida.

Ona je podsetila da je zgrada muzeja izgradjena 1926. na istorijskojlokaciji, na mestu prve termoelektrane u Beogradu kojom je počelaelektrifikacija Beograda.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije obezbedilo je za obnovu Muzeja nauke i tehnike 20 miliona dinara. Gradjevinske radove izvodi preduzeće Standard iz Leskovca, a stručni nadzor Eko plan iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track