DELEGACIJA BUNDESTAGA U POSETI Brant: Dobri utisci iz Beograda
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanici nemačkog parlamenta kod ministarke

DELEGACIJA BUNDESTAGA U POSETI Brant: Dobri utisci iz Beograda

Politika -

BEOGRAD - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa delegacijom nemačkog parlamenta - Bundestaga, koju je predvodio poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Helmut Brant.

On je tom prilikom istakao da će delegacija Bundestaga poneti dobre utiske iz Beograda i da je uloga Srbije u regionu veoma značajna.

Ministarka je ocenila da je poseta predstavnika Bundestaga veoma značajna, pre svega zbog situacije u regionu, nastavka evropskih integracija Srbije i posle ovonedeljnog susreta predsedika vlade Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, kojim je potvrđen nastavak unapređenja bilateralne saradnje i partnerstva dve zemlje.

Vlada Aleksandra Vučića uspela je da zadrži pozitivan kurs prema nastavku evrointegracija, jer su pregovori sa EU deo sveukupne razvojne politike Srbije, naglasila je ministar, saopšteno je iz Vlade Srbije.Pozitivan stav Unije o reformama u Srbiji šalje, ističe Jadranka Joksimović, jasnu poruku građanima da je EU suštinski zainteresovana za reforme u našem društvu.

Ona je podvukla i da će Vlada Srbije nastaviti sa realizacijom strateškog interesa države - članstva u EU, kao i da će Evropska unija imati koristi od prijema Srbije u njeno članstvo.Kada je o saradnji u regionu reč, ministarka zadužena za evropske integracije potvrdila je da je Srbija otvorena za saradnju radi jačanja regionalne stabilnosti, koja je preduslov razvoja i napretka okruženja. Joksimović, međutim, očekuje identičan pristup i svih ostalih u regionu.

Ona ističe da EU svima u regionu treba da pošalje poruku koliko je konstruktivan pristup svih značajan za stabilnost.Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Jadranka Joksimović je naglasila da je Beograd dobar deo svojih obaveza ispunio i da sada od Prištine očekujemo da započne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.Posebnu zabrinutost iskazala je zbog jedonstrane i nezakonite odluke Prištine da prisvoji imovinu koja pripada Srbiji - što pokazuje nedostatak političke volje za konstruktivnim pristupom u rešavalju otvorenih pitanja.Šef delegacije Bundestaga Helmut Brant ocenio je da je Srbija - u kontekstu evropskih integracija, na dobrom putu.

Napomenuo je da Nemačka snažno podržava jasnu želju i volju Srbije da postane deo EU.„Nadamo se da će Vlada Srbije nastaviti politiku opredeljenja ka Uniji i jačanja dobrih odnosa sa Nemačkom", precizirao je Brant.On je obećao da će delagacija Bundestaga poneti dobre utiske iz Beograda i da je uloga Srbije u regionu veoma značajna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track