DIJALOG BEOGRAD - PRIŠTINA: Nastavak poslednje sedmice januara
Foto: Zorana Jevtic, Brisel

Tim Federike Mogerini prvo dolazi u Beograd

DIJALOG BEOGRAD - PRIŠTINA: Nastavak poslednje sedmice januara

Politika -
BEOGRAD - Dijalog Beograda i Prišštine u Briselu na nivou predsednika Vlade Srbije i kosovskog premijera biće nastavljen najverovatnije u poslednjoj sedmici januara.

Sastanak je ranije načelno bio planiran za sredinu meseca, ali je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo. Stoga će 13. januara u Beograd doći saradnici visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kako bi se prevazišao najnoviji zastoj do kojeg ponovo dolazi zbog nespremnosti Prišštine, koja je mesecima u političkoj blokadi upravo zbog protivljenja pojedinih političkih grupa sprovođenju Briselskog sporazuma.

Nakon toga, oko 18. januara mogao bi da se očekuje sastanak dve strane na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu, a u poslednjoj sedmici i sastanak premijera. Mustafa je najavio da Prišština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, a rekao je i da "ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura".

Prišština, međutim, jošš nije sprovela Briselski sporazum u tački koja obavezuje na formiranje Zajednice srpskih opšština, kao i formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track