DSS-DVERI; Fond za Zapadni Balkan još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova
Foto: Fonet

Hitno povući predlog iz skupštine

DSS-DVERI; Fond za Zapadni Balkan još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova

Politika -

BEOGRAD - Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) i Dveri zatražile su danas da se iz procedure pod hitno povuče predlog o formiranju Fonda za Zapadni Balkan, jer smatraju da je to još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Mi, dakle, smatramo da je ovaj papir jedna velika prevara koja služi da bi se Kosovo približilo nezavisnosti još jedan korak i ovde je Srbija pozvana da to nesebično pomogne. Predlažemo da se iz skupštinske procedure pod hitno povuče ovaj predlog formiranja fonda i da vlada taj sporazum anulira", rekla je Rašković Ivić novinarima u Skupštini.

Članice tog fonda su Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo sa zvezdicom, koja ima tendenciju da tu zvezdicu vrlo brzo izgubi, dodala je ona.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da formiranju fonda Vlada Srbije proširuje svoje aktivnosti na učestvovanju u "formiranju velike Albanije, a ne samo učestvovanju u priznavanju nezavisnosti Kosova".

On je negodovao što je predvidjeno da sedište bude u Tirani, negodova je i zbog autoputa Niš-Priština-Drač navodeći da je "Vlada Srbije spremna na sve samo da bi ugodila Evropskoj uniji, ali da skupština ne sme biti prostor za albanske pretenzije".

DSS: Odnosi sa rusijom novi uslov EU

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da gradjani istinu o posledicama evrointegracija saznaju od predstavnika Evropske unije (EU) a ne od svojih vlasti i za to okrivila, kako se navodi u saopštenju, "politiku obmana" kojom se služi Vlada Srbije."Iako Vlada uporno tvrdi da vodi i nema nameru da odstupi od politike 'EU nema alternativu' i istovremenog širenja i jačanja političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom, iz EU svakodnevno stižu demanti.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Posle nedavne izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da Srbija mora da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku, uključujući politiku prema Rusiji, uskladi sa politikom EU, stigla je i nova opomena od šefova diplomatija zemalja EU, iste sadržine", navodi se u saopštenju.DSS je ocenila da je potpuno jasno da jenastavak evrointegracija Srbije uslovljen temeljnom promenom politike Srbije prema Rusiji."Kako zajednička spoljna politika EU uključuje i trgovinsku i komercijalnu, to i za Srbiju dragocen sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom ne može da ostane na snazi", dodaje se.Ta stranka je ocenila i da Vlada krije od srpske javnosti da Lisabonski ugovor, najvažniji pravni akti EU, potvrdjuje da je NATO osnova kolektivne bezbednosti članica Unije i da iz toga proizilaze odredjene obaveze Srbije uokviru usaglašavanja svoje sa bezbednosnom i odbrambenom politikom EU.

"To su istine koje Vlada Srbije nema hrabrosti da izrekne, opravdano strahujući od reakcije javnosti. Zbog toga i beži od otvaranja rasprave tokom koje bi bili izneti svi argumenti za i protiv ulaska Srbije u EU i raspisivanja referenduma na kojem bi se gradjani odlučili kojim putem Srbija treba da ide", navodi DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track