JANKOVIĆ: Moje je da proverim da li je VBA kršila zakon!
Foto: Zorana Jevtić

Odbor za kontrolu službi bezbednosti

JANKOVIĆ: Moje je da proverim da li je VBA kršila zakon!

Politika -
Dužan sam bio da proverim da li je VBA kršila zakon, rekao je ombudsman

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da nijednog trenutka nije tvrdio da je Vojnobezbednosna agencija tokom Parade ponosa prekršila zakon, već da je dobio saznanje da se to desilo, što je bio dužan da proveri.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog koje se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo"."Kad su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera", pomenuo je Janković.

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine."Jedino to će učvrstiti vladavinu prava i pokazati da u Srbiji postoji kontrola vlasti, koja, između ostalog, čuva i svaku vlast od same sebe", rekao je Janković.

Ombudsman je naveo da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti, a da do sada nije bilo nikakvih problema, te da je pitanje da li su svi do sada kršili zakon ili "VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu".

Govoreći o incidentu za vreme prošlogodišnje Parade ponosa kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, Janković je rekao da nije sporno da se to desilo, da su u tome učestvovali pripadnici Vojske Srbije i VBA, kao i da je javnosti dao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.Takođe, Tužilaštvo će utvrditi da li ima elementata krivičnog dela, dodao je Janković i ponovio upitao zašto VBA i Ministarstvo obrane zašto odbijaju da on proveri sumnju.Moja plata je 340.000 dinara i utvrđena je zakonomJanković je izjavio da je njegova plata oko 340.000 dinara, da je Zakonom o zaštitniku građana utvrđeno da je identična plati predsednika Ustavnog suda, a da je koeficijent te plate odredio skupštinski Administrativni odbor."Zakon o zaštiniku građana usvojen je 2005. godine, a ja sam za zaštitnika izabran 2007. U Zakonu piše da je plata zaštitnika ista kao i predsednika Ustavnog suda, a mojih zamenika, kojih je četiri, kao sudija tog suda", rekao je.On je tako odgovorio na pitanja članova tog Odbora i precizirao da je plata njegovih zamenika 10 odsto manja od njegove plate.

Janković je podvukao da su njegovi mesečni prihodi javno dostupni i da nema dodatne prihode."Nemam ni komisiju, članstvo u nekom upravnom odboru...Kada je usvojen Zakon o ograničenju zarade u javnom sektoru, uputio sam amandamne koji su odbijeni vašim glasovima, a glasili su da je potrebno ograničenje ukupnih prihoda, a ne samo zarada onih koji su zaposleni u javnom sektoru", rekao je on.Janković je naveo da su ti amandmani, koje je uputio, a koji su odbijeni, govorili da nema izuzetka i da se ograničenje odnosi i na zaštitnika, guvernera, direktora civilnog vazduhoplovstva, koji su bili izuzeti predloženim zakonom."Moj stav je bio da je plata presednika Ustavnog suda i sudija prevelika, da je najgore što može da se uradi za transparentnost rada ove vlade da se mala plata nadomesti nekim upravnim odborima i bez izuzetka sam naveo i sebe", precizirao je zaštitnik građana.

Janković je poslanicima poručio da su oni ti koji odlučuju o tome kolika će biti njegova plata, a jedina njihova obaveza je da ta plata mora biti jednaka plati predsednika Ustavnog suda."Sada se pokazuje zašto svačiji rad mora biti transpratno plaćen. Skupština je utvrdila platu zaštitnika i, nije mi problem da to kažem, državni službenici u stručnoj službi zaštitnika građana imaju identičnu platu kao u drugim organima državne uprave, bez beneficija i dodataka, a to je manja plata od drugih službenika u državnoj upravi", zaključio je Janković rekavši da to nije u redu.

U skupštini je u toku sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti na kojoj će biti reči o nepravilnostima u radu VBA na koje je ukazao Janković. Sednici prisustvuju ministar odbrane Bratislav Gašić i Janković, kao i predstavnici VBA. Predsednik odbora Momir Stojanović na početku sednice rekao je da smatra da se u sporu između ombudsmana i Ministarstva odbrane pre radi o različitom tumačenju zakonskih odredbi nego lošim motivima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track