Joksimović: Srbija ima strateško opredeljenje da pripada EU
Foto: Dado Đilas

Ministarka zadužena za EU integracije

Joksimović: Srbija ima strateško opredeljenje da pripada EU

Politika -

BEOGRAD - Srbija ima strateško opredeljenje da formalno pripada Evropskoj uniji i to je ono što će opredeliti reformski kurs buduće vlade u naredne četiri godine, izjavila je danas ministarka zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović.

''Očekujem da ćemo te stepenice na putu EU integracija sve brže i uspešnije savladavati'', istakla je Joksimović na otvaranju izložbe povodom Dana Evrope u Narodnoj banci Srbije.

Ona je primetila da su građani Srbije na izborima dali podršku proevropskom kursu i politici, pokazujući na taj način zrelost imajući u vidu sve nedoumice i evroskepsu koja postoji. ''Građani su pokazali da razumeju koliko je važno za napredak društva i ekonomije da idemo stabilno ka putu EU'', rekla je Joksimović.

Ministarka se zahvalila zamenici ambasadora Holandije, koja je prisustvovala otvaranju izložbe, na aktivnoj podršci da Srbija otvori u što skorijem periodu najvažnija reformska poglavlja 23 i 24. Joksimović je istakla da Srbija posvećeno radi na ispunjavanju svih kriterijuma po tom pitanju. Podsetivši da postoje predrasude da biti proevropski orjentisan znači gubitak ili manjak nacionalnog i kulturnog indentiteta, ona je ocenila da je to daleko od istine navodeći da u EU niko nije ni manje Holanđanin ni manje Srbin.

''Unoseći tu različitost i poštujući parolu EU - Ujedinjeni u različitosti, pokušavamo da zajedničkim snagama ostvarimo što više zajedničkih interesa'', rekla je Joksimović. U Narodnoj banci Srbije, danas je povodom Dana Evrope otvorena izložba fotografija ''Primenjena nostalgija'', a otvaranju su prisustvovali šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i zamenik ambasadora Holandije Marijel van Miltenburg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track