Kolinda Grabar Kitarović: Nećemo ucenjivati Srbiju
Foto: Profimedia

Iskrena

Kolinda Grabar Kitarović: Nećemo ucenjivati Srbiju

Politika -
Činjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u Evropskoj uniji, naravno utemeljeno na dosezima i ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni, kaže tamošnja predsednica

ZAGREB - Činjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u EU, naravno utemeljeno na ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na pitanje kako Hrvatska treba da se postavi u pregovorima Srbije sa EU, Grabar-Kitarović kaže u intervjuu za televiziju N1 da se Hrvatska tu mora postaviti aktivno. "Činjenica je da je Hrvatskoj u interesu članstvo Srbije u Evropskoj uniji, naravno utemeljeno na dosezima i ispunjavanju svih kriterijuma koje je i Hrvatska morala da ispuni. Članstvo u EU se ne može koristiti kao sredstvo ucene, nikome to nije namera. Međutim, činjenica jeste da jedan od kriterijuma za članstvo u EU jesu i dobrosusedski odnosi i cela ona grupa kriterijuma iz tzv. Procesa stabilizacije i pridruživanja, što podrazumeva dobrosusedske odnose i rešavanje otvorenih pitanja", rekla je hrvatska predsednica.

"Ja vidim taj prostor koji doista možemo i moramo iskoristiti da uporedo s tim pregovorima za članstvo Srbije u EU, mi isto tako razgovaramo i pregovaramo sa Srbijom o rešavanju svih otvorenih pitanja", rekla je Grabar - Kitarović.Ona je dodala da smatra da je i jednoj i drugoj državi u interesu da se ta pitanja reše što je moguće pre, na osnovu kriterijuma dobrosusedskih odnosa, načela Povelje UN-a i međunarodnog prava.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track