MIŠČEVIĆ: Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali je frustrirana i iznervirana
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Panel diskusija Evropa u krizi - šta dalje? u Skupštini Srbije

MIŠČEVIĆ: Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali je frustrirana i iznervirana

Politika -

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali je "frustrirana i iznervirana" jer smatra da napredak koji je ostvarila zaslužuje otvaranje poglavlja.

"Niko se u pregovaračkom procesu nije susretao sa ovakvim načinom pregovaranja i takvim uslovima. Na osnovu kog kriterijuma odlučuju da li je napredak ostvaren? Za razliku od drugih država kojima su ključna poglavlja bila 23 i 24, nama je dodato i poglavlje 35 koje se odnosi na implementaciju dogovora sa Prištinom i koje je ključno za sva poglavlja koja otvaramo", rekla je Miščević uoči panel-diskusije "Evropa u krizi – šta dalje?" u Skupštini Srbije.

Po njenim rečima, napredak u dijalogu Beograda i Prištine ostvaren je zahvaljujući srpskoj strani, dok albanska ne vidi korist od nastavka dijaloga.Miščević je odbila da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je rekao "Pa šta ako ne bude otvaranja Poglavlja".

Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova rekla je da je Slovačka kao predsedavajuća EU želela da sa Srbijom budu otvorena tri pregovaračka poglavlja - pet, 25 i 26, ali da, nažalost, napredak u procesu evropskih integracija Srbije zavisi od dijaloga Beograda i Prištine. "Vrata za otvaranje poglavlja su uvek malo otvorena. Nije bitno da se proces započne, već da se poglavlja zatvore. A da li će se otvoriti jedno ili 10 poglavlja to zavisi od vas", rekla je Repčekova.Ona je dodala i da zna koja od zemalja koči otvaranje poglavlja, ali da ne može to da kaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track