NEMAČKI VICEKANCELAR: Srbiju ne prepuštamo samu sebi
Foto: Tanjug

Zigmar Gabrijel u Beogradu

NEMAČKI VICEKANCELAR: Srbiju ne prepuštamo samu sebi

Politika -
Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna je Evropska unija, ali i Srbija i zapadni Balkan jednako su potrebni Uniji, rekao je nemački državnik

BEOGRAD - Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da Srbija, kao najveća u regionu, ne sme biti prepuštena sama sebi. On je ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su Srbija i zapadni Balkan jednako potrebni Uniji.

"Srbija je posebno značajna, jer je najveća i ne sme da bude prepuštena samoj sebi", rekao je Gabriel. Prema njegovim rečima, saradnja u regionu je izuzetno značajna.

Evropska unija, kako je Gabriel rekao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i "da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji". On je ocenio i da gde EU nije prisutna nema dovoljno podsticaja za mir i da stoga evropske integracije nemaju alternativu.

Predsednik Odbora nemačke privrede za Istok Ekhard Kordes pohvalio je Vladu Srbije zbog hrabrosti da preduzme nepopularne korake, u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i naglasio da konsolidacija budžeta predstavlja važan signal za investitore.

Kordes je ukazao i na značaj primene zakona i ocenio da je potrebna ogromna snaga da se želje državnog vrha prenesu na niže nivoe koji treba da ih sprovedu u delo.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger rekao je da je Srbija za nemačke investitore treća najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi, posle Poljske i Estonije, članica Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track