NOVA PRETNJA ZA BALKAN: Militantna organizacija Narodni mudžahedini Irana dobija bazu u Albaniji
Foto: Printscreen Yt

Enklava izvan zakona

NOVA PRETNJA ZA BALKAN: Militantna organizacija Narodni mudžahedini Irana dobija bazu u Albaniji

Politika -
Ekstremistička iranska grupa Narodni mudžahedini Irana (Mujahedin-e-Khalq -MEK), koja iz Iraka deluje od 1986. godine, biće premeštena u svoju novu bazu u Albaniji

Portal iračkih Kurda Rudaw objavio je vest da će ekstremistička iranska militantna i politička grupa Narodni mudžahedini Irana (Mujahedin-e-Khalq -MEK), koja iz Iraka deluje od 1986. godine, biti premeštena u svoju novu bazu u Albaniji, odakle će nastaviti borbu protiv iranske vlade.

Krajem 2013. iračka vlada je donela konačnu odluku da ova protiviranska militantna grupa, koja se zalaže za svrgavanje sadašnje vlasti u Iranu, više nije dobrodošla kao za vreme Sadama Husseina i nakon invazije SAD 2003.

Tada su mediji pisali da će oko 3000 mudžahedina iz ove grupe, koju je Stejt Dipartment tek u septembru 2012. sklonio s liste terorističkih organizacija, po svemu sudeći biti raspoređeni u Krajovi, rumunskom gradu na granici s Bugarskom.

Ranije je grupa od 15 čelnika ove militantne i "bivše" terorističke skupine otišla u Albaniju da uspostavi svoju bazu, a iračke novine Assabah Al-Jadeed, pozivaju se na izvore u Parizu koji tvrde da će navodni planovi premeštanja ove grupe dovesti do političke oluje u glavnom gradu Albanije, Tirani.

"Albanska vlada strahuje da će se kamp pretvoriti u nešto poput kampa Ašraf u Iraku, koji je ranije bio baza za vojnu obuku, planiranje i pripremu vojnih operacija u Iranu i inostranstvu", prenosi irački list.

Organizacija bivših članova MEK-a iz Londona “Interlink”, upozorava na opasnost plana za podizanje baze u Albaniji.

"MEK će tamo napraviti novi enklavu izvan zakona, gde će se ponovo naoružavati i obučavati ljude”, rekao je Masud Kodabande, direktor "Interlinka".

MEK je prisiljen da pronađe novo utočište", dodaje Kodabande, i kaže da danas, kada se terorizam raširio po Turskoj, Siriji i Iraku, "mnogi zapovednici raznih terorističkih grupa mogu neopaženo da prođu kontrole i zatražite obuku i logističku podršku MEK-a koji će biti smešten u Tirani.

"Ima li boljeg mesta za uspostavljanje tajnog terorističkog kampa za obuku od Albanije? Ta je zemlja u Evropi, ali nije u EU i zbog toga nije tako otvorena za preispitivanje od strane međunarodne zajednice. To je muslimanska zemlja, ali je takođe poznata po korupciji i mafiji", raže Masud Khodabande.

Premeštaj preostalih militanata MEK-a se gotovo sigurno može promatrati u kontekstu pokušaja smanjivanja napetosti između Vašingtona i Irana zbog postizanja konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Međutim, dolazak ostatka od 1 000 "bivših" boraca ove grupe u Albaniju, zemlju koja je sve samo ne "faktor stabilnosti na Balkanu", predstavlja ozbiljnu pretnju sigurnosti

Kriza u Grčkoj, situacija u Makedoniji, napetosti na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, polarizacija Crne Gore, razlozi su zbog kojih bi ova grupa trebala da bude što dalje od Zapadnog Balkana.

(Altermainstream.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track