OČEKUJE SE TROJNI SUSRET: Vučić sa Mogerini razgovarao o ZSO, telekomunikacijama i energetici
Foto: Ptintskrin Tviter

Dijalog u Briselu

OČEKUJE SE TROJNI SUSRET: Vučić sa Mogerini razgovarao o ZSO, telekomunikacijama i energetici

Politika -
Vučić je predočio da prema Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa dve strane, ZSO mora imati najmanje ovlašćenja kakva imaju lokalne samouprave na Kosovu u oblasti urbanizma, komunalnih poslova, obrazovanja i zdravstva

BRISEL - Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Briselu razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Federikom Mogerini o usaglašavanju dogovora o načelima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kao i o telekomunikacijama i energetici, a očekuje se da usledi i trojni susret s kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Srpski premijer Vučić je izjavio da još nema konačnog dogovora Beograda i Prištine o tome kakva će kategorija biti data zaposlenima u ZSO, rekavši takođe da prištinske vlasti i nemaju jasnu predstavu šta su to izvršna ovlašćenja.

Vučić je predočio da prema Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa dve strane, ZSO mora imati najmanje ovlašćenja kakva imaju lokalne samouprave na Kosovu u oblasti urbanizma, komunalnih poslova, obrazovanja i zdravstva.

Najveći problem u dijalogu je dosad bio to što je prištinska strana stalno pokušavala da u moguće dogovore makar okolišno unese elemente "državnosti Kosova", što je potpuno neprihvatljivo za srpsku stranu i suprotno načelu Briselskog sporazuma da su pregovori potpuno neutralni od statusa Kosova.

Zbog takvih stalnih pokušaja i, štaviše, nastojanja da se nanovo pregovara i o već usaglašenim stavovima, visoka predstavnica Mogerini upozorila je Prištinu da će javno saopštiti da prištinska strana sabotira i da je kriva za zastoj dijaloga.

Stručni timovi Beograda i Prištine su juče su nastojali da približe ili otklone neke manje, ali i izvesne veće razlike u poimanju dogovora o tim ključnim pitanjima dijaloga.

Jedno od bitnih pitanja jeste da se dođe do saglasnosti o tome da ZSO ima određena izvršna ovlašćenja i da zaposleni u ZSO dobiju status "zaposlenih u državnoj upravi".

Dosad se tome opirala prištinska strana, ali je to od bitnog značaja za potonje takođe složene pregovore o konačnom utvrđivanju statuta ZSO, preneli su uoči današnje runde dijaloga evropski politički analitičari i diplomate u Briselu.

Oni su rekli i da visoka predstavnica EU Federika Mogerini snažno zahteva da se postigne dogovor o svim otvorenim pitanjima dijaloga. Izvori u Briselu su naveli da se očekuje da Vučić i Isa potvrde praktično utanačeni dogovor o telekomunikacijama, dok oko pitanja energetike i dalje ključni spor postoji oko imovine, a to je pre svega elektrana Gazivode.

Iako srpska strana smatra da pitanje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ne treba da se vezuje za ostale suštinske pregovore o ZSO, telekomunikacijama i energetici, izgleda da će i o tome biti reči, jer i EU smatra da je to bitno za slobodu kretanja. Suštinsko usaglašavanje i dogovor o ovim temama bi verovatno uticali na to da Savet ministara EU odobri otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbija - EU do kraja ove godine, a besumnje bi i Priština dobila neku "nagradu" u približavanju Uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track