OPSADA HAJATA: Hotel pretvorili u bunker zbog premijera Kine!
Foto: Fonet

Počinje kineski samit u Beogradu

OPSADA HAJATA: Hotel pretvorili u bunker zbog premijera Kine!

Politika -
Neviđene mere: Kineski šef vlade Li Kećeng biće smešten u hotelu „Hajat“, koji je spolja opasan kamuflažnom mrežom

BEOGRAD - Hotel „Hajat“ bio je juče doslovno pod opsadom zbog dolaska premijera Kine Li Kećenga, koji je sinoć oko 20 sati doputovao u Beograd, uoči današnjeg Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.Predsednika kineske vlade srpski premijer Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu „Nikola Tesla“, u čujem su VIP salonu već sinoć imali i prvi kraći sastanak. Kećeng je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što se samo četiri meseca posle Vučićeve posete Kini ponovo sreo sa srpskim premijerom i zahvalio srpskoj vladi na gostoprimstvu i dobroj organizaciji.

Maskirna mreža... Postavljen zaštitni zid kako se ne bi videlo ko ulazi u „Hajat“
Maskirna mreža... Postavljen zaštitni zid kako se ne bi videlo ko ulazi u „Hajat“

Učvršćivanje odnosa- Uveren sam da će samit ići u korist ne samo daljeg učvršćivanja međudržavnih odnosa Kine i Srbije već i daljeg unapređenja saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i bogaćenja kinesko-evropskih odnosa - rekao je sinoć predsednik kineske vlade.

Prema srpskim običajima... Susret Kećenga i Vučića
Prema srpskim običajima... Susret Kećenga i Vučića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da će samit biti ne samo dokaz srpsko-kineskog prijateljstva već i da će otvoriti nove puteve saradnje i pokazati da politika, ekonomija i prijateljstvo mogu da idu zajedno i da možemo da doprinesemo napretku naših zemalja i naroda.- Osećajte se kao kod kuće, dobro došli u Beograd, dobro došli u Srbiju - poručio je Vučić Kećengu.Inače, kako bi zaštitili privatnost kineskog premijera i otežali njegovo fotografisanje, na ulaz „Hajata“ postavljena je velika kamuflažna mreža, dok su unutar i oko hotela primenjene najviše mere bezbednosti.- Samo Kećeng će odsesti u predsedničkom apartmanu, dok će ostale premijere ugostiti hotel „Falkenštajner“. Kineski agenti prekontrolisali su svaki centimetar hotela, ali i trasu kojom će se on kretati. Svuda gde će kineski gost kročiti biće postavljen crveni tepih, jer ne sme da stane na asfalt ili travu, čak su i rukohvati i sve što će dotaći obloženi određenim materijalom. Beograd će obezbeđivati oko 10.000 policajaca, među kojima i snajperisti. U prestonicu je već stiglo oko 50 stranih agenata iz Kine i drugih zemalja - priča naš izvor i dodaje da su mere bezbednosti čak za 50 odsto jače nego kad je u Beograd dolazio američki potpredsednik Džozef Bajden.

Ništa nije prepušteno slučaju... Snajperisti na krovovima, policajci na ulazu u hotel i u okolnim ulicama
Ništa nije prepušteno slučaju... Snajperisti na krovovima, policajci na ulazu u hotel i u okolnim ulicama

Sami birali smeštajOko 6.000 zvanica biće smešteno u 21 hotel, među kojima su „Kraun plaza“, „Metropol“ i „Moskva“, a zanimljivo je da su gosti sami birali smeštaj.- Neki od gostiju imali su i specifične zahteve, recimo da im na raspolaganju bude dosta svežeg voća, povrća i ceđenih sokova - navodi naš izvor.

Vučić na blogu FTNOVA ERAAutorski tekst Aleksandra Vučića objavljen je juče na blogu Bijondbriks londonskog Fajnenšel tajmsa.- Koristićemo sve ojačane regionalne i međunarodne veze da bismo reformisali našu privredu, stvorili više radnih mesta, podigli životni standard naših ljudi i dali im nadu da je budućnost nešto što mogu očekivati sa zadovoljstvom - istakao je Vučić i dodao da je samit dokaz da odnosi Srbije i Kine ulaze u novu eru.

DilemeČETIRI OPCIJE ZA POKLON KEĆENGUDa se poseta premijera Kećenga planira do najsitnijih detalja, pokazuje i činjenica da je protokol juče imao u vidu četiri opcije za poklon koji se planira za premijera Li Kećenga. Da ništa ne sme da bude prepušteno slučaju, svedoči i podatak da su čak i trase kojima će se zvanice kretati u Sava centru i Palati Srbija isplanirane u milimetar. Inače, duž Brankovog mosta postavljene su zastave zemalja učesnica samita, kao i trasom kojom će proći zvanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track