Pusićeva: Odgovaraćete zbog Draže; Dačić: Šta ćemo s vašim ustašama?
Foto: Fonet/epa, Da

Hrvati prete packama u Briselu

Pusićeva: Odgovaraćete zbog Draže; Dačić: Šta ćemo s vašim ustašama?

Politika -
Premijer Vučić i vicepremijer razgovaraće danas na radnom doručku sa šefovima diplomatija EU. Hrvatska ministarka najavljuje da će biti burno zbog Čiče

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić i vicepremijer Ivica Dačić boraviće danas u Briselu na sastanku“Prijatelji Srbije“, gde će imati radni doručak sa šefovima diplomatija članica EU, a kako je pripretila šefica diplomatije Hrvatske Vesna Pusić, naš državni vrh moraće da odgovara i na pitanja o rehabilitaciji Draže Mihailovića. Dačić uzvraća za Kurir da bi, u tom slučaju, moglo da se porazgovara i o „ustašama u Blajburgu“.- A mogla bi onda i to da bude tema - rekao je Dačić u svom stilu.On je tu očigledno aludirao na skandaloznu odluku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je, kako pišu tamošnji mediji, podržala ustašku proslavu.Pusićeva je, podsetimo, rekla da će sigurno biti reči i o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića.- To je tema s kojom će Srbija morati da se nosi - rekla je ona.

Tema broj jedan... Mihailović
Tema broj jedan... Mihailović

Dačić kaže za Kurir da Hrvatima neće proći pokušaj da u Briselu nametnu temu Draže kako bi naša zemlja dobila packe od EU.- Taj sastanak se organizuje sa željom da bude pozitivan i Mihailovićeva rehabilitacija ne bi trebalo da bude tema. Reč je o radnom doručku sa ministrima spoljnih poslova iz zemalja EU i biće diskusija njih i premijera Vučića i mene - rekao je Dačić. Portparol vlade Hrvatske nije odgovarao na naše pozive.Inače, ovaj sastanak u Briselu inicirale su Austrija i Italija, on ima za cilj ubrzanje evropskog puta Srbije, odazvale su se sve zemlje članice EU, a prisustvovaće i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Dačić će sutra učestvovati na sednici ministara inostranih poslova Saveta Evrope. Na marginama sastanka on će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Belgije Didjeom Rejndersom, generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbornom Jaglandom i sa generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom.

Dragomir AnđelkovićNISU HRVATI TOLIKO JAKIAnalitičar Dragomir Anđelković kaže da Hrvati nisu toliko moćni da bi mogli da nametnu svoju temu u Briselu.- Oni koriste svaku priliku za provokaciju, ali teško da će im to uspeti. Nije Hrvatska toliko jaka, a i taj radni doručak biće u potpuno drugačijem tonu - rekao je Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track