REZULTATI SAMITA: Kinezi će investirati u pruge, energetiku i poljoprivredu
Foto: Dado Djilas

Potpisan sporazum o izgradnji najsavremenije Železnice

REZULTATI SAMITA: Kinezi će investirati u pruge, energetiku i poljoprivredu

Politika -
Potpisano 13 sporazuma, uključujući i onaj o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta. Šef srpske vlade kaže da će se do mađarske prestonice prugom stizati za dva sata i 40 minuta umesto sadašnjih osam časova

BEOGRAD - Sporazum o modernizaciji i izgradnji brze pruge od Budimpešte do Beograda juče je potpisan u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije. Osim ovog, potpisano je još 13 sporazuma iz oblasti energetike, informacionih tehnologija, poljoprivrede...Kineski premijer Li Kećeng rekao je da će pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dve zemlje, Kine, ali i drugih zemalja.- EU je najveći trgovinski partner Kine. Potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu. Pruga će biti završena za dve godine, a koristiće kako Kini, tako i zemljama CIE, kao i EU. Pruga će biti izgrađena po evropskim standardima, a otvoriće mogućnost za otvaranje novih fabrika - naglasio je Li.Za srpskog premijera Aleksandra Vučića potpisivanje ovog ugovora je veliki i važan dan.- Taj put će se skratiti sa osam sati na 2,4, što je brže nego da se ide auto-putem. Ovako veliki infrastrukturni projekat doneće nova radna mesta. Srbija će uraditi sve da se ovaj projekat što pre ostvari. Razgovarali smo o važnim stvarima - od najsavremenijih tehnologija u sferi telekomunikacija, pa do izvoza mesa na kinesko tržište. Postoje značajne mogućnosti za prodor srpske robe u Kinu, kao što je i kineska roba uvek dobrodošla u Srbiju - rekao je Vučić i dodao da je Srbija od kineske vlade dobila donaciju u iznosu od oko 4,5 miliona evra.Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je ovo veliki dan za njihovu zemlju, te da će iskoristi svoju „pozitivnu geografsku poziciju“.

Hrvati besniMILANOVIĆU, ZAŠTO NISI NA SAMITU?Odluku hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ne dođe na samit tamošnji mediji su oštro osudili.- Milanović bojkotuje najvažniji samit godine. Njegov izgovor je bio da se na takvim samitima ne dogovaraju veliki poslovi, a da je na prethodna dva slična sastanka, u Varšavi i Bukureštu, išao iz pristojnosti. Takva odluka hrvatskog premijera je ravna katastrofi - izjavio je Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko-jugoistočno evropske poslovne asocijacije.

KINESKI PREMIJER Podržavamo evropski put Srbije ZNAMO ZA NOVAKA I VAŠU LOZUPremijer Vučić je posetio Kinu tokom letnjeg Davosa, a ovo je moja uzvratna poseta - rekao je predsednik vlade Li Kećeng posle jučerašnje bilateralnog sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.- U Kini kažemo - ono što nije uzvraćeno, nije kulturno. Postoji tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine i koristim priliku da pozdravim narod Srbije. Spremni smo da u mnogim oblastima, poput zdravstva i obrazovanja, unapređujemo našu saradnju. Imali smo uspešne i sadržajne razgovore. Postigli smo konsenzus u vezi s najvažnijim stvarima i izrazili smo poštovanje prema centralnim pitanjima druge strane. Naša vlada podržava evropski put Srbije. U Kini pored Valtera i Novaka Ðokovića znamo i za srpsku lozu, a ona što duže odstoji, to je ukusnija. Tako će biti i s prijateljstvom Srbije i Kine.

Iza kulisaDROBNJAK I VELJA PILI PIVONa koktelu koji je upriličen preksinoć posle otvaranja samita okupili su se skoro svi ministri, direktori JP, kao i privrednici. Zoran Drobnjak, dugogodišnji direktor JP „Putevi Srbije“, nije se odvajao od čaše - prvo je pio rakiju, a onda je prešao na pivo. I Velimir Ilić je pio pivo, dok je Srđan Verbić sve vreme cevčio sok.

ČinjeniceDOKUMENTI KOJI SU POTPISANI- sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Srbije i Kine- memorandum o početku studije izvodljivosti o izgradnji industrijskog parka- sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine- sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine- protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu- ugovor o zajmu za drugu fazu paket-projekta TE „Kostolac B“- sporazum o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke- memorandum o razumevanju u sveobuhvatnoj finansijskoj saradnji Kineske razvojne banke i Vlade Srbije- MUP i kompanija „Huavej“ o saradnji u oblasti modernizacije sistema- memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji između Ministarstva trgovine i kineske korporacije ZTI- memorandum o razumevanju o saradnji na projektu dela oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče između Ministarstva saobraćaja i kompanije „Sinohidro“- memorandum o razumevanju o finansiranju između Eksim banke i Grada Beograda- memorandum o razumevanju o finansiranju između Eksim banke i Ministarstva saobraćaja

Navadio se na muzikuDAČIĆ OPET PEVAO RAMISrpski državni vrh preksinoć je organizovao svečanu večeru za sve premijere u Ratnoj sali Generalštaba, a za dobru atmosferu pobrinuo se šef diplomatije Ivica Dačić. On je, kako saznajemo, zapevao na molbu albanskog premijera Edija Rame.- Visoke zvanice zabavljao je vojni orkestar, a onda je Rama rekao Dačiću da bi bilo bolje da im on peva. Dačić se latio mikrofona i otpevao pesme „Santa Lucija“, „O, sole mio“, „Žal“ - naveo je naš izvor.

ReagovaliUKLONJENA PLOČA S PUPINOVOG MOSTACrna mermerna ploča postavljena pre četiri dana na Pupinovom mostu je uklonjena zbog, kako se pretpostavlja, negativnih komentara na društvenim mrežama. Mermernu tablu za most pripremila je i izradila kineska strana kao poklon povodom otvaranja mosta Zemun-Borča - poručili su u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track