SAMIT U BEOGRADU Mihajlovićeva: Srbija je veza između Istoka i Zapada
Foto: Tanjug

Beogradski susret

SAMIT U BEOGRADU Mihajlovićeva: Srbija je veza između Istoka i Zapada

Politika -
Ministarka je istakla da je Kina za zemlje centralne i istočne Evrope opredelila oko 10 milijardi dolara za infrastrukturne, energetske i druge projekte.

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija pokazala da može da bude put ili most i veza između Istoka i Zapada i da je stabilna država, koja vodi svoju politiku ka EU, ali da može da radi i sa Kinom i drugim državama.

Mihajlović je rekla da se Srbija veoma dobro pripremila za Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope pod nazivom "Beogradski susret", koji počinje danas u Beogradu i da je u ova dva dana Srbija praktično centar čitave Evrope, odnosno centralne i istočne Evrope.

Mihajlovićeva je istakla da je Kina za zemlje centralne i istočne Evrope opredelila oko 10 milijardi dolara za infrastrukturne, energetske i druge projekte. Govoreći o prvim rezultatima kinesko-srpskih odnosa u oblasti infrastrukture, Mihajlović je ukazala na projekte u energetici, na prvu i drugu fazu radova u Kostolcu iz kineskog kredita, izgradnju autoputa na koridoru 11 i da će u četvrtak dva premijera pustiti most Zemun - Borča.

U planu je izgradnja industrijske zone kod Uba i modernizacija pruge od Beograda do Budimpešte, najavila je Mihajlović. Mihajlović je najavila da je po prvi put reč o jednom regionalnom projektu između Srbije i Mađarske, ali zajedno sa Kinom, jer su do sada svi projekti bili bilateralni - između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope."Opredelićemo se, naravno, za drugačije modele finansiranja, nema zaduživanja, nema kredita", najavila je Mihajlović i dodala da će Mađarska verovatno uzimati kredit od kineske strane.

Mihajlović je najavila da veruje "da je to nešto što možemo za dve godine da vidimo, dakle, zaista opipljivo i da od Beograda do Budimpešte putujemo za kratko vreme, sat i po maksimum". Govoreći o izgradnji industrijske zone kod Uba, Mihajlović je rekla da se javila već šesta kineska kompanija koje žele da izgrade svoje pogone i da je za Srbiju značajno to što se već sada najavljuje da će nekoliko hiljada ljudi biti zaposleno.Mihajlović je izrazila uverenje da će tokom dva dana biti potpisano puno sporazuma, među kojima sporazum sa kineskom razvojnom bankom, sporazum vezan za modernizaciju pruge i drugi.

Na pitanje novinara o memorandumu koji će biti potpisan, a koji se odnosi na vazdušni saobraćaj, Mihajlović je odgovorila da se u toj oblasti podiže nivo sloboda i da pretpostavlja da će do februara biti potpuno drugačije frekvencije između Beograda i Pekinga.

Ona je najavila da će Srbija biti centar saobraćaja i infrastrukture svih projekata koji se dešavaju u 15 zemalja centralne i istočne Evrope i da će se "odavde projekti uređivati, projektovati i dogovarati". Mihajlović je potvrdila da će most Zemun - Borča u četvrtak dobiti potvrdu o tehničkom prijemu i biti otvoren i da građani mogu da ga koriste, a da će sledeće godine, do oktobra, biti završeni svi putevi vezani za Zrenjaninsku petlju.

U "Sava centru" će danas biti otvoren biznis forum, gde će biti tri panela i više od 1.000 učesnika iz svih 15 država i kineske delegacije, najavila je Mihajlović.Ministarka sa bugarskim kolegama

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas, uoči Trećeg samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sa bugarskim kolegama.Ona je, u Palati Srbija, imala bilateralni susret sa ministarkom za regionalni razvoj Bugarske Lilianom Pavlovom, kao i ministrom transporta Ivajlom Moskovskim.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track