SEČA U VLADI: Najgori ministri lete u februaru
Foto: Dado Djilas

Bliže se promene u kabinetu premijera

SEČA U VLADI: Najgori ministri lete u februaru

Politika -
Premijer Aleksandar Vučić oceniće rad svojih ministara u januaru, a mesec dana kasnije „najslabijim karikama“ zahvaliće se na saradnji

BEOGRAD - U Vladi Srbije ništa neće biti isto od februara, kada će biti sprovedena ozbiljna i temeljna rekonstrukcija, saznaje Kurir u kabinetu premijera Aleksandra Vučića. Kao što je i najavio, premijer će se u januaru posvetiti analizi rada ministara i ocenjivati njihov učinak, a prema našim informacijama, sasvim je izvesno da će neki od njih dobiti šut-kartu.- Ministrima je ostalo, dakle, još tri meseca da eventualno poprave učinak. U februaru će da usledi velika čistka, smena svih onih koji zabušavaju, ne ostvaruju dobre rezultate i nisu u stanju da prate neophodni tempo sprovođenja reformi - kaže izvor Kurira.Crna listaNije teško pretpostaviti, kako dodaje, da je sporan učinak ministra za vanredne situacije Velimira Ilića i ministra prosvete Srđana Verbića, ali su sporni i ministri finansija Dušan Vujović i poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ilić je imao silne ispade tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u maju - od nečinjenja i pokušaja da nerad opravda time što nema sekretaricu, do kritika Vlade da se ne snalazi u pomoći poplavljenima.

Sporen je (ne)rad Velimira Ilića, Srđana Verbića, Dušana Vujovića, Snežane Bogosavljević Bošković...
Sporen je (ne)rad Velimira Ilića, Srđana Verbića, Dušana Vujovića, Snežane Bogosavljević Bošković...

Verbić bi mogao ostati bez fotelje zbog štrajkova studenata i prosvetara. Vujoviću se zamera što često odsustvuje i putuje zbog supruge, koja živi na relaciji Ukrajina-SAD-Crna Gora. Bogosavljević Bošković je, kako tvrde u Vladi, potpuno nevidljiva, kao i rezultati njenog rada. Uz sporost, uočava se nesnalaženje u resoru koji je značajan za ekonomski oporavak države.- To su imena koja se najčešće pominju u javnosti i razlozi za njihovu smenu, ali ništa nije konačno, rad svih ministara je pod lupom. Moguća su iznenađenja - naglašava naš sagovornik.Podnose raportMinistri će biti dužni da u januaru premijeru dostave izveštaje o radu. Kako je Kurir već pisao, osim smene ministara i dolaska novih ljudi, moguća je i rotirajuća rekonstrukcija - da ostanu isti ministri u Vladi, ali da premijer rotira resore.

Dejan Vuk Stanković
Dejan Vuk Stanković

Korist i kvalitetNIKO NIJE SIGURANAnalitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ocenjivanje rada ministara korisna politička inovacija, kojom se podiže kvalitet rada Vlade.- Svaki ministar će biti podložan proveri, nijedan nije siguran. I to je dobra stvar jer se time funkcija vezuje za rezultat i menja praksa da je ministar vezan za fotelju zbog koalicionog dogovora ili statusa u stranci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track