TOMA NIKOLIĆ CEPA SNS: Otima 30 poslanika i pravi novu stranku?
Foto: Aleksandar Jovanović

Aktuelni predsednik krenuo u solo kampanju za reizbor

TOMA NIKOLIĆ CEPA SNS: Otima 30 poslanika i pravi novu stranku?

Politika -

Ako ga Vučić ne podrži za još jednu kandidaturu za šefa države, razmišlja da osnuje partiju, za šta već ima trećinu poslanika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveliko vrbuje ljude iz SNS „za ne daj bože“ kako bi, ukoliko ne dobije podršku za predsedničku kandidaturu, mogao da napravi svoj klub u parlamentu, a onda, eventualno, po viđenom receptu, osnuje i svoju stranku, saznaje Kurir u toj partiji!Postizborna skupština SNS, zakazana za 28. maj, rešiće mnoge dileme u vezi sa sastavom nove vlade Srbije, ali će biti i uvertira u potencijalno najturbulentniji period u koji će stranka uploviti uoči predsedničkih izbora, praktično odmah po formiranju izvršne vlasti. Prema saznanjima Kurira, predsednički izbori biće poligon na kojem će se konačno i u SNS rasvletiti Nikolićev položaj u partiji.Gurao svoje ljudeNaš izvor otkriva da je Nikolić i ovoga puta uticao na izbornu listu i u prvih 100 mesta ugurao 30 svojih poslanika.- Nikolić se grčevito borio da u poslaničkom klubu naprednjaka ima i svoje ljude, što je znak da ne prepušta tek tako stranku Vučiću. Za konačan rasplet mnoge stvari još treba da se izmere i procene. Nova prilika da se stvari između njih dvojice isteraju na čistac biće predsednički izbori. Upadljivo je koliko se Nikolić potura za kandidata i forsira da ga SNS već sad promoviše, ali stranka igonoriše tu temu - objašnjava naš izvor upućen u odnose u SNS.Nikolić je prekjuče dobio javnu poruku od Vučića, koji je, na pitanja o predsedničkim kandidatima unutar vladajuće stranke, poručio da ga ovi izbori ne interesuju i da će se njima baviti tek mesec dana pre njihovog održavanja. Prethodno je Nikolić pokazao da gubi strpljenje zbog neopredeljenosti svoje formalno bivše stranke, pa je odabrao da u finišu kampanje za parlamentarne izbore istakne sopstvenu kandidaturu za predsedničku trku, iako je tvrdio da bez podrške SNS to neće raditi.

Nudio se Vučiću

- Mislim da Vučiću treba Nikolić. Ljudi me nisu zaboravili jer znaju da Vučić ima mnogo više uspeha ako smo zajedno. Oni znaju da sam iz Šumadije, da ne izdajem i ne okrećem leđa, od SNS imam samo dobrog - rekao je tada predsednik.Prema proceni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, Nikolić pokreće pitanje svoje budućnosti, a Vučić na dnevni red vraća urgentniju stvar, a to je sastavljanje vlade. On smatra da bi prava opasnost po Vučića bio Nikolićev projekat stvaranja sopstvene stranke, ali da to u ovom trenutku, uz ovaj odnos snaga, nije realno.- Sada sukob ni jednom ni drugom ne odgovara. Vučić bi svakako izašao kao pobednik u tom sukobu, ali nema tako komotnu situaciju u parlamentu. Međutim, ne preti opasnost od Nikolićevih poslanika, jer ih on nema mnogo u novom sazivu, već od stvaranja neke nove partije - ocenjuje on.Politički analitičar Milan Nikolić smatra sa je Vučić previše jak, a Nikolić previše slab da bi se turbulencije u SNS završile deobom.- Jedno je sigurno, SNS će posle ovih dešavanja imati jednog lidera, umesto jednog i po, koliko sada ima. Vučić ima 90 odsto političke moći u Srbiji, a Nikolić ostalih deset deli sa opozicijom - objašnjava Nikolić.Niko od potpredsednika SNS juče nije hteo da komentariše dešavanja unutar stranke.

Na turnejiPREČI MU TURIZAM OD SOPSTVENE FOTELJESavetnica predsednika Stanislava Pak kratko je za Kurir poručila da Nikolić nema vremena da se bavi predsedničkim izborima i kampanjom za njih.- Predsednik se bavi svojim poslom i prezauzet je da bi se bavio tim stvarima. Upravo putuje za Alžir, zatim ga čeka poseta Sajmu turizma i nema kad da razmišlja ko ga podržava - kratko nam je rekla Pak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track