Vučić završio dvodnevnu posetu Tirani
Foto: AP

Bečki ekonomski forum

Vučić završio dvodnevnu posetu Tirani

Politika -
Vučić i njegov domaćin Edi Rama su se saglasili da, uprkos razlikama koje postoje u stavovima dveju država, pre svega u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Srbija i Albanija imaju zajednički cilj - put ka Evropskoj uniji

TIRANA - Učešćem na Bečkom ekonomskom forumu "Tiranski razgovori 2015.", premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić je danas završio dvodnevnu zvaničnu posetu Tirani, prvu u istoriju.

On je juče u Tirani imao susrete sa najvišim državnim zvaničnicima Albanije - premijerom Edijem Ramom, predsednikom Bujarom Nišanijem, predsednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom i liderom najuticajnije opozicione Demokratske partije Albanaca Ljuljzim Baša.

Vučić i njegov domaćin Edi Rama su se saglasili da, uprkos razlikama koje postoje u stavovima dveju država, pre svega u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Srbija i Albanija imaju zajednički cilj - put ka Evropskoj uniji.

Drugog dana ekonomskog foruma, Vučić je Evropskoj uniji iz tirane poručio da države regiona očekuju bolju i veću pomoć, a ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže.

"Treba nam novac iz evropskih fodova. Dosta nam je seminara, treba nam novac za izgradnju puteva i pruga. Ako ne možete opredeliti sredstva onda kažite, pa ćemo mi naći sredstva", rekao je premijer Vučić.

Inače, premijeri država regiona, Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, istakli su danas u Tirani da je dobra saradnja država regiona važan faktor bržeg napretka na njihovom putu u EU i poboljšanja ekonomske situacije.

Albanski premijer Rama je ocenio da je nastupila nova era za Balkan, koja predviđa da zemlje regiona zajedno rade na prevazilaženju izazova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja