PREDSTAVA O JELENI ANŽUJSKOJ PREMIJERNO OVOG LETA: Srpsku svetiteljku i kraljicu iz loze Nemanjića igra ova poznata glumica
Foto: Marina Lopičić

nova režija Tatjane Mandić Rigonat

PREDSTAVA O JELENI ANŽUJSKOJ PREMIJERNO OVOG LETA: Srpsku svetiteljku i kraljicu iz loze Nemanjića igra ova poznata glumica

Kultura -

Poznata i nagrađivana rediteljka Tatjana Mandić Rigonat na budvanskom festivalu Ćirilica ovog leta premijerno će postaviti predstavu "Jelena Anžujska", a srpsku princezu iz dinastije Nemanjića oživeće Marija Bergam, saznaje Kurir.

Tanja Mandić Rigonat, Tatjana Mandić
foto: Petar Aleksić

Dramu je napisala Jelena Kajgo, a za ovu ulogu u igri je bilo nekoliko poznatih glumica. U podeli je i Bane Vidaković.

Veza glumice i vladarke

O Jeleni Anžujskoj veoma se malo zna. Nema mnogo pisanih tragova, ali tu su dela i zadužbine. Postoji njeno žitije, znamo da je osnivala ženske škole i seoske devojke učila vezu, plesu, muzici i da pišu. Još se raspravlja o njenom poreklu, ima raznih verzija, a jedno je nesporno: da je kao strankinja došla u Srbiju sa samo 14 godina i da se ponašala kao prosvetitelj. Jelena je vladala više od 40 godina prostorom današnje Crne Gore, a Marija je rodom s tih prostora - iz Stoliva kod Kotora. Glumicu smo pozvali za komentar, ali nije mogla da demantuje, ali ni potvrdi naša saznanja.

Marija Bergam
foto: Marina Lopičić

Jelena Anžujska rođena je oko 1236. godine. Sa četrnaest godina udala se za srpskog kralja Uroša i rodila mu dva sina, Dragutina i Milutina, koji će docnije postati kraljevi. Legenda kaže da je Uroš naredio da se duž puta kojim je Jelena došla u Srbiju, uz Ibar od Kraljeva do Raške, zasadi jorgovan kako bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Posle muževljeve smrti 1276. godine, u periodu kada je država bila podeljena na tri dela, Jelena je kratko vreme vladala oblastima između Dubrovnika i Skadra, a ostatkom Milutin i Dragutin.

Jelena Anžujska
foto: Arhiva

- Po ugledu na srpske vladare, i kraljica Jelena zidala je manastire: najpoznatija njena zadužbina je Gradac, sazidan krajem 13. veka, kao i Crkva Svetog Nikole u Skadru, u kojoj se zamonašila. Takođe je obnavljala mnoge svetinje, među njima i manastir Svetih Sergija i Vakha na obalama reke Bojane kod Skadra. Pomagala je znatnim sumama i katoličke crkve. Njen dvorac nalazio se na samom rubu današnjeg Kosova i Metohije, na izvoru Ibra u mestu Brnjaci. Tu je osnovala školu za siromašnu žensku decu, kao i sirotište. Bila je u dobrim odnosima s Dubrovnikom. Osim dvorca u Brnjacima, Jelena Anžujska imala je i grad Jelač na Rogozni. Pred smrt, već u dubokoj starosti, Jelena se zamonašila u Crkvi Svetog Nikole u Skadru i uzela je ime Jelisaveta. Umrla je 1324. godine u Brnjacima, a sahranjena u Gradcu - zapisao je u svojoj knjizi Momčilo Petrović "Koju slavu slaviš", koju je izdala "Laguna".

Grobnica prazna

Jelena Anžujska je prva vladarka iz loze Nemanjića koja je proglašena za sveticu. SPC joj je posvetila 12. novembar.

Feljton, Kralj Milutin, Jelena Anžujska, Karlo Anžujski, Svetiteljka
foto: Arhiva

- Njen lik, kao ktitora, nalazi se u Gradcu iznad mesta gde je bila njena grobnica (mošti su nestale, op. aut.). Jedna ikona na kojoj je predstavljena s Dragutinom i MIlutinom čuva se u Crkvi Svetog Nikole u Bariju, a druga u Crkvi Svetog Petra u Rimu. Kao pravoslavna monahinja, naslikana je na freskama u Đurđevim stupovima, u Arilju, Sopoćanima, Gračanici i u manastiru Gradište u Paštrovićima - navodi Petrović.

Predstava nastaje u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra i budvanskog festivala Ćirilica, a od jeseni biće izvedena i u Beogradu.

Marija Bergam
foto: Damir Dervišagić

Ko je lepa glumica: Od balerine do zvezde popularnih serija i filmova

Marija Bergam rođena je 5. aprila 1991. godine u Kotoru. Posle treće godine gimnazije i Srednje baletske škole "Lujo Davičo" upisuje studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Mašić. Diplomirala je 2013. godine, kada je dobila nagradu fakulteta za najboljeg studenta glume "Mata Milošević". Njena prva profesionalna predstavu bila je u Narodnom pozorištu, već na drugoj godini studija, gde je igrala Darju Pavlovnu u predstavi "Zli dusi", koju je režirala Tanja Mandić Rigonat, po istoimenom romanu Dostojevskog. Ubrzo dobija ulogu Milice u predstavi "Radnici umiru pevajući" u režiji Anđelke Nikolić (Bitef teatar), za koju dobija Sterijinu nagradu za najbolju mladu glumicu. Sledi niz predstava, među kojima se izdvajaju saradnje sa znamenitim rediteljima: predstava "Filomena Marturano" u režiji Jagoša Markovića, predstava "Gospođa Olga" u režiji Gorčina Stojanovića, predstava "Gradovi koji više ne postoje" renomirane nemačke rediteljke i koreografkinje Konstance Makras i mnoge druge.

Marija Bergam
foto: Marina Lopičić

Široj publici u regionu se predstavila ulogom Maje Davidović u seriji "Senke nad Balkanom". Nakon toga dobija dva internacionalna poziva: radi u Sloveniji humorističku seriju "Telenovela", gde tumači glavnu ulogu, i dobija ulogu u australijskom filmu "Ovde su zmajevi" reditelja Alistera Brauna, gde takođe tumači glavnu ulogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track