ZVANIČNIK STEJT DEPARTMENTA: Srbija ima tradiciju aktivizma
Foto: Printscreen Tanjug

Samit 100 mladih lidera

ZVANIČNIK STEJT DEPARTMENTA: Srbija ima tradiciju aktivizma

Politika -
BEOGRAD - Srbija ima tradiciju aktivizma mladih, koji treba da slede svoje strasti i aktivno se uključe u sve društvene sfere, poručio je danas savetnik Stejt departmenta za omladinu Endi Rejbens.

Rejbens, koji učestvuje na Samitu 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope u Beogradu, smatra da je jačanje glasa mladih u Srbiji i njihovo povezivanje u Jugoistočnoj Evropi najbolji način za povećanje njihove uloge u društvu.

Na taj način mladi, kako kaže, mogu da imaju veći uticaj na ključne izazove današnjice, kao što su borba protiv nasilnog ekstremizma, nezaposlenost mladih, klimatske promene, osnaživanje žena i još mnogo toga.

Na pitanje šta bi savetovao mladima u Srbiji, taj specijalni savetnik za pitanje mladih američkog državnog sekretara u izjavi Tanjugu kaže: "Moj savet mladim ljudima u Srbiji je da sledite vaše strasti i pronađete načine da ostanete politički angažovani".

Prema njegovom mišljenju, mladi u Srbiji imaju mnoštvo mogućnosti i kapaciteta da unesu novine na polju preduzetništva, kao i da se založe za pitanja do kojih im je stalo u političkoj sferi.

"Takođe se stiče utisak da Srbija ima tradiciju aktivizma mladih koja datira još s kraja devedesetih godina tako da mnogi mladi ljudi širom sveta gledaju na mlade u Srbiji kao na uspešan primer nekoga čiji se glas čuje", kaže zvaničnik Stejt departmenta.

On, međutim, ističe da je "najvažnija stvar za mlade danas da pronađu i rade posao koji povezuje njihove interese i strasti dok istovremeno pronalaze načine da ostvare značajan uticaj u zajednici u kojoj žive".

Rejbens će sutra održati predavanje na Samitu 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope o preduzetništvu kao sredstvu za angažovanje mladih i rešavanje izazova u današnjem svetu.

Samit 100 mladih lidera Jugoistocne Evrope trajaće do nedelje, a održava se u organizaciji Mreže za poslovni razvoj i pod pokroviteljstvom Američke ambasade, Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track