icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

U ČAST POBEDE HRIŠĆANA: U Novom Sadu izložba povodom 300 godina od Bitke kod Petrovaradina

Muzej Grada

U ČAST POBEDE HRIŠĆANA: U Novom Sadu izložba povodom 300 godina od Bitke kod Petrovaradina

Srbija

NOVI SAD - U Muzeju grada na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena je izložba istoričara Siniše Jokića povodom 300 godina od Bitke kod Petrovaradina u kojoj su se sukobile vojske Otomanskog carstva i Habzburška monarhija.

Jokić tvrdi da je pobeda Habzburga u ovoj bici "podigla" Novi Sad, oslobodila Beograd, severnu Srbiju, Banat i Posavinu."Posle nekoliko vekova sve te zemlje su ušle u sastav hrišćanske države Habzburške monarhije. Ta bitka je zauvek sprečila prodor Osmanske imperije i pokazala da je Petrovaradinska tvrđava garant mira, čuvar Novog Sada i celog regiona, kao i centralne Evrope", rekao je Jokić posetiocima izložbe.

 

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

On je dodao da je bitka kod Petrovaradina pokazala genijalnu vojničku sposobnost habzburškog vojskovođe princa Eugena Savojskog."Savojski je predvodio ustrojenu vojsku hrišćanske carske armije i Srba, koji su u bici učestvovali kao graničari i šajkaši. Ti Srbi su vekovima krvarili ne bi li oslobodili srpsku zemlju i vratili je u hrišćanske okvire", naglasio je Jokić.

 

Petrovaradinska bitka predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na ovim prostorima, u kojoj je sa obe strane učestvovalo 300.000 vojnika.Posetioci izložbe mogu da vide puške, mačeve, buzdovane, topove, koji su se koristili u bici u kojoj je živote izgubilo više od 9.000 vojnika.Osim oružja, izložene su mape koje prikazuju položaj habzburške i osmanske vojske, maketa Bitke kod Petrovaradina, osmanski šator, prikazi vojnika, ali i slike Danila Vuksanovića iz ciklusa "Heruvimi novog doba".

 

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Vojsku Osmanlija predvodio je veliki vezir Damad Ali-paša, koji je ranjen u bici, a izdahnuo u Sremskim Karlovcima. Osmanlije su 2. avgusta 1716. godine stigle na brdo Vezirac naspram Petrovaradinske tvrđave, dok je u Futog i Racku varoš /današnji Novi Sad/ sa svojom vojskom istovremeno stigao Eugen Savojski.Tokom 3. i 4. avugsta Savojski je utvrdio odbranu prema Osmanlijama i pripremio svoje snage za napad.

 

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Istorijski izvori navode da je prilikom prelaska vojske na Tvrđavu, hrišćansku vojsku zadesila oluja koja je pokidala pontonske mostove i pretila da ugrozi cijelu operaciju.Važnu ulogu tada su odigrali šajkaši i inženjerija, koji su preko noći ponovo montirali mostove, te je vojska ipak prešla na Tvrđavu, gdje se spremala za napad na osmansku armiju.

 

Foto: Tanjug Jaroslav Pap
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

U 7.00 časova 5. avgusta, hrišćanska armija otpočela je napad na Osmanlije.Nakon pet časova žestoke bitke, u podne istog dana, osmanska vojska poražena je i počela je sa povlačenjem prema Beogradu.U velikoj Petrovaradinskoj bici poginulo je 9.000 vojnika, od čega 6.000 iz redova Osmanlija i 3.000 iz redova carske vojske. Bitka kod Petrovaradina bila je prva velika pobjeda vojske Habzburške monarhije u ratu sa Otomanskim carstvom, koji je vođen od 1716. do 1718. godine.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...