SOMOVIJADA NA ZVORNIČKOM JEZERU: Lov na soma počinje u petak
Foto: Tihomir Ilić

DRINA JE SMISAO ŽIVOTA

SOMOVIJADA NA ZVORNIČKOM JEZERU: Lov na soma počinje u petak

Srbija -

Somovijada je nastala 1998 kao pokušaj da se okupljanjem vrsnih ribolovaca ulovi što veći som jer, prema pričama, Zvorničko jezero krije primerke teže od 200 kilograma, mada dosad nije bilo takvog ulova

Manifestacija „Drina je smisao života“ trajaće od 27. do 30. jula u Malom Zvorniku, a među brojnim programima biće održana i jubilarna 20. Somovijada na Zvorničkom jezeru.

Na takmičarskoj stazi u Sakaru lov na soma počinje u petak, 28. jula, a završava se narednog dana proglašenjem pobednika. Na plaži u Sakaru 29. jula biće održano i takmičenje u spremanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“, kao i letnji izložbeni sajam hrane i vina, suvenira i radova starih zanata.

foto: Tihomir Ilić

Somovijada je nastala 1998 kao pokušaj da se okupljanjem vrsnih ribolovaca ulovi što veći som jer, prema pričama, Zvorničko jezero krije primerke teže od 200 kilograma, mada dosad nije bilo takvog ulova.

Prošle godine je učestvovalo 90 takmičara iz Slovenije, BiH, Mađarske, Švedske, Norveške, Austrije i mnogih mesta iz Srbije. Meštanin Nebojša Novaković je pretprošle godine iz zelenog jezera izvukao soma od 13.720 grama dugačkog 122 centimetra i postavio novi rekord Somovijade. „Drina je smisao života“ završava se poslednje julske nedelje malozvorničkom regatom od Velike Reke do Sakara, dugačkom 22 kilometra, na kojoj se očekuje veliki broj učesnika sa obe strane reke i drugih mesta Srbije, a regatu prate trubači Boška Kržavca. Organizator i pokrovitelj manifestacije „Drina je smisao života“ je opština Mali Zvornik.

Kurir / T. I.

Foto: Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track