A ŠTA KAŽE DIREKTOR? Posle kazne od 100.000 za veknu po nižoj ceni
Foto: Saša Urošev

Ponašali se kako tržište zahteva kad ono...

A ŠTA KAŽE DIREKTOR? Posle kazne od 100.000 za veknu po nižoj ceni

Srbija -

SENTA - Na osnovu prijave poljoprivrednog inspektora, “Žitopromet-Mlin” iz Sente novčano je sankcionisan sa 100.000 dinara, jer je tržištu isporučivao i prodavao više vekni po povoljnijoj ceni.

Ovoj žitomlinskoj kući, nadležni sud odrezao je (ne)shvatljivu kaznu, uz obrazloženje, da se nije prilagodila Uredbi o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna T-500. Uredba, naime, određuje da svaki pekar mora da na svojim rafovima poseduje najmanje 40 odsto belih vekni. Predrag Đurović, predsednik ove uspešne senćanske kompanije, nema dilemu u pogledu sudske presude:

- Najkraće rečeno, ona je nečuvena. Nakon presude Prekršajnog suda u Novom Kneževcu, a potom i potvrde od strane drugostepenog suda u Novom Sadu, razmišljamo da li uopšte ima smisla da i dalje proizvodo hleb. Naši kupci najviše traže upravo hleb od brašna TIP-850. Proizvodnjom više hleba, čija je cena 36 dinara, doprineli smo i zaštiti potrošača koji sebi mogu da priušte više vekni na dan - otvoren je i do kraja jasan Đurović.

Prvi čovek “Žitopromet - Mlina” kaže da se, shodno Uredbi, ponašaju kako tržište zahteva:

- Imamo stotinak maloprodajnih objekata u severnom Banatu. Dnevno proizvodimo 10.000 jedinica hleba. Od toga je 74 odsto proizvodnje hleb od brašna TIP-850. Osam odsto je od brašna TIP-500, a proizvodimo i 18 vrsta specijalnih hlebova. Naša pekara u Novom Kneževcu, potpuno je renovirana pre godinu dana i poseduje sve sertifikate i dokumentaciju. Upravo u pekarskoj delatnosti imamo najviše kontrola - predočava Đurović.Poslovno udruženje “Žitounija” protestovalo je zbog sudske presude i ocenilo da je takva presuda doneta "protiv, a ne u ime naroda":

- Krivica se sastoji u tome što pomenuti proizvođač u dnevnoj strukturi proizvodnje hleba ima učešće belog hleba od brašna T-500, težine 500 grama - osam odsto, polubelog hleba od brašna T-850 - 74 odsto i specijalnih vrsta hlebova - 18 odsto. Predmetnu strukturu proizvodnje nametnulo je tržište, a ono je vrhovni sudija (ne)uspešnosti poslovne politike svakog privrednog subjekta- poručuju iz “Žitounije”.

(S. U./Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track