BALKANSKI ŠPIJUN NA JAPANSKOM: Ovako izgleda kultna predstava kad je igraju Japanci!
Foto: Sasa Urosev

Premijera u Zvezdara teatru

BALKANSKI ŠPIJUN NA JAPANSKOM: Ovako izgleda kultna predstava kad je igraju Japanci!

Srbija -
Kultnu predstavu, u izvedbi japanskih umetnika, na njihovom jeziku, videće publika u Beogradu, Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu

SENTA: Da li će paranoičan nadzor postanara, koji je po tumačenju Ilije Čvorovića “najveća pretnja nacionalnoj bezbednosti“, biti jednako urnebesan i na japanskom? Kako će sumnjičavi “orao koji pada”, reagovati na poziv na rutinski razgovor sa policijom? Odgovor na ova pitanja, ljubitelji kultne drame Dušana Kovačeviča, dobiće 2. juna u Senti, gde će pozorišna trupa „A la place“, na japanskom jeziku, izvesti predstavu “Balkanski špijun”:

- Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Kovačeviceva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom- navodi režiser Sugijama Cjoši, koji je komad prvi put postavio, novembra prošle godine, u pozorištu Breht Raum u Tokiju.

Reditelj oktriva da je rad na ovoj predstavi bio njegov prvi susret sa srpskom književnošću, i da predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata.

Hirojuki Munešige, producent „Balkanskog špijuna“, priznaje da japanskim umetnicima nije lako da izraze suštinu ove drame, prevaziđu razlike u istoriji i jezičke barijere:

-Ova drama ne govori samo o srpskom društvu, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrednost, mi umetnici, moramo međusobno da pokažemo sopstvene originalnosti otvorenog uma. Nadam se da ce ovo izvođenje biti atraktivan susret za nas. Voleo bih da se 130 godina dugo prijateljstvo između Japana i Srbije, i na ovaj način, produbi i ojača- konstatovao je Hirojuki Munešige.

Uz podršku kompanije JTI, važnog promotera japanske kulture u Srbiji, i ambasade Japana u našoj zemlji, dogodovšine Ilije Čvorovića, videće i publika u Novom Sadu, Šapcu i Užicu. Predstava će premijerno biti izvedena u Zvezdara teatru u Beogradu, uz prevod na našem jeziku.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track