DOŠLO ZADNJE VREME: Sad kradu i kazane za rakiju?!
Foto: Beta

Lopovi, imate li dušu

DOŠLO ZADNJE VREME: Sad kradu i kazane za rakiju?!

Srbija -
Dok mu je kazan za pečenje rakije zimovao u fruškogorskom dvorištu i čekao prvu kajsiju, Perica nije ni slutio da su se lopovi nameračili baš na njega, i to samo zato što je od bakra

RUMA - Da lopovi ne biraju ni mesto ni vreme, u to su se uverili Perica Nenadović i Milan Kovačević iz sela Jazak, kod Rume, kada su im lopovi iz dvorišta pokrali sav bakar sa kazana za pečenje rakije. Tako, posle četiri decenije rada "vesele mašine", koja im je pripala u nasledstvo, ovi Jazačani, morali su da stave "lokot na radnju", uzdajući se sada samo u policiju koja traga za počiniocima.

Dok je kazan za pečenje rakije zimovao u dvorištu i čekao prvu kajsiju, da započne sezonu pravljenja domaće ljute, Perica nije ni slutio da su se lopovi nameračili baš na njega, i to samo zato što je od bakra, koji danas mogu dobro da unovče, pišu Novosti.

- Tek kad sam uzeo seno da nahranim stoku u štali, primetio sam da je moj kazan očerupan. Zanemeo sam, jer sam prvo pomislio da mi se učinilo, a kad sam prišao, video sam samo gomilu starog gvožđa - priča domaćin, dok zaviruje u ložište kazana.

Perica kaže da je pecaru nasledio od oca i da ju je pozajmljivao mnogima i da joj nikada ni deo nije nedostajao.- Veću dobit sam imao od tog kazana, nego od tri krave koje držim. Na njemu su pekli rakiju od kraja proleća do kasne jeseni, i cena je bila dva litra rakije po kazanu. Ovog momenta dajem 300 evra onom ko mi vrati kapak od kazana i parovodnu cev - poručuje ovaj domaćin, nadajući se da će posao nastaviti i ove godine.Nepoznati lopovi, za koje se pretpostavlja da ih je bilo više, odneli su oko 80 kilograma bakra.

Čim je primetio krađu, Nenadović je slučaj prijavio policiji, verujući da će počinioci biti uhvaćeni. Ista sudbina zadesila je i Milana Kovačevića iz ovog sela, koji, kako kaže, nije hteo da prijavi policiji, jer misli da je njegov kazan već negde pretopljen.- Ma, od toga nema ništa, ko zna gde je i na kom otpadu završio. I ja sam moj kazan nasledio od dede i na njemu sam mogao i da zaradim - pesimista je Kovačević i objašnjava da mu je od pecare ostala samo furuna i da nova košta od 2.000 do 2.500 evra.U policiji u Sremskoj Mitrovici potvrdili su da je slučaj krađe bakra sa kazana za pečenje rakije prijavljen. Od početka godine ovo je prvi slučaj ovakve krađe, mada, svi su izgledi, neki takav lopovluk i ne prijavljuju, jer ne polažu nadu da će taj bakar biti pronađen.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track