MISTERIJA: Deca nisu otrovana ni gasom ni hranom
Foto: Slađana Stojanović

Uzrok kolabiranja dece u Šajkašu i dalje nejasn

MISTERIJA: Deca nisu otrovana ni gasom ni hranom

Srbija -
U Institutu za sudsku medicinu saznao sam da nema toksikološki pozitivnih nalaza u krvi, ističe Petar Viđikant, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug
1 / 2 Foto: N1 P

NOVI SAD - Od 20 učenika OŠ „Isidora Sekulić“ iz Šajkaša, koji su prekjuče zadržani u Dečjoj bolnici u Novom Sadu zbog toga što im je pozlilo u školi, samo jedan đak ostao je na daljem posmatranju pošto je hronični bolesnik.Ukupno se 44 dece požalilo na nesvesticu i gušenje, a kako Kurir saznaje, isključena je mogućnost trovanja hranom i ugljen-monoksidom, odnosno gasom. Međutim, uzrok je još uvek misterija.- U Institutu za sudsku medicinu saznao sam da uopšte nema toksikološki pozitivnih nalaza u krvi i urinu dece. Zvaničan nalaz se očekuje danas. Urađene su i analize uzoraka vode, odnosno vazduha iz škole. Nažalost, još uvek ne znamo šta je uzrok zdravstvenih problema kod dece. Mnogo dugo sam u ovom poslu, ali se ovako nešto nikad nije desilo kod nas - kaže Petar Viđikant, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, koji očekuje da nastava u Šajkašu bude nastavljena danas ili sutra.Simptomi kratko trajaliOn ističe da jedan od mogućih uzroka može biti i panika.- Bilo je situacija da deca imaju kontrolni, pa da insceniraju, ali da tako nešto urade u ovolikom broju, to nije uobičajeno. Zanimljivo je da je samo dvoje-troje dece imalo simptome, a da su ih ostali dobili naknadno, po inerciji - zaključio je Viđikant i dodao da je u ovaj slučaj uključena i kriminalistička policija.Snežana Marković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, naglasila je da su simptomi veoma kratko trajali.- U prostorijama škole dosad nije otkriven bilo koji hemijski agens. Kod dece kojoj je pozlilo simptomi su nestali petnaestak minuta nakon što su se pojavili. Oni su samo iz predostrožnosti zadržani u bolnici - navela je ona.

Vrše se sve provere... Škola u Šajkašu
Vrše se sve provere... Škola u Šajkašu

Hvatala ih panikaPosetili smo plućno odeljenje Dečje bolnice.- Na času fizičkog smo trčali bez prestanka, žalili smo se nastavniku da ne možemo više, ali je on insistirao na tome da istrčimo. Posle toga osećala sam se veoma loše, imala sam vrtoglavicu i onda sam samo pala. U sali se osećao miris pokvarenih jaja - rekla je Tamara, učenica sedmog razreda.Njena drugarica Teodora, godinu mlađa, kaže da se uplašila kad je videla da je njenim drugarima loše.- Počela sam da plačem i da se gušim, a srce mi je ubrzano lupalo.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

SVEDOK Dragana Milaković (11) se uplašila SESTRA MI SE GRČILA I GUŠILAPojedini meštani Šajkaša koje smo juče zatekli u blizini škole iz predostrožnosti su navlačili šalove na nos i prelazili na drugu stranu ulice, iako se u okolini nije osećao nikakav neprijatan miris. Dragana Milaković (11), koja ide u peti razred, ispričala nam je da ne može da zaboravi trenutak kad je videla svoju sestru na školskoj klupi skoro bez svesti.- Bila sam na času tehničkog kad je došla spremačica i rekla mi da mi se sestra Slađana onesvestila. Pošla sam s njom i u učionici na klupama sam videla osmoro učenika. Oni nisu bili u nesvesti. Grčile su im se ruke i noge i savijali su se. Delovalo je kao da ne mogu da dišu i da pokušavaju da dođu do daha. Bilo je strašno. Slađana je bila mirna, skoro nepokretna. Profesor fizičkog i ja smo počeli da joj masiramo ruke i noge, pa je malo došla k sebi. Bile smo uplašene i ona i ja - kaže za Kurir Dragana.

Direktorka školeNISAM OSETILA NIKAKAV MIRISDirektorka škole Mirjana Nikolić Mušicki nije želela da spekuliše dok ne stignu zvanični rezultati.- Još uvek ne znamo šta je uzrok. Činjenica je da je pozlilo deci različitog uzrasta i u različitim delovima škole, ali ja nisam osetila nikakav miris.

Institut za javno zdravljeVAZDUH NIJE ZAGAĐENU Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da su u sali za fizičko i prostorijama za smeštaj sprava uzeti uzorci za proveru kvaliteta vazduha, ali da nisu utvrđena nikakva odstupanja.- Postavljeni su aparati za 24-časovno praćenje kvaliteta vazduha u školskim prostorijama, a uzeti su i uzorci sredstava koji se koriste za održavanje higijene prostorija. Laboratorijske analize biološkog materijala obolelih, kao i uzetih uzoraka iz spoljašnje sredine su u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track