PORODICA DEČAKA (4) OSTAVLJENOG U BOLNICI: Lažu da ne brinemo o sinu
Foto: Shu

Tužna priča: Porodica mališana M. K. iz Kanjiže pati

PORODICA DEČAKA (4) OSTAVLJENOG U BOLNICI: Lažu da ne brinemo o sinu

Srbija -
Kristijan Vaš, očuh bolesnog dečaka smeštenog u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, tvrdi da ga nisu napustili i da se majka preplašila od hajke koja se danima vodi protiv njih

SUBOTICA - Nije tačno da ne brinemo o našem sinu. Siromašni smo. Jednostavno nemamo para da odemo do njega. Trudimo se da mu, kao i za ostalo troje dece, pružimo sve šta možemo. Mesečno samo za lekove izdvajamo 150 evra. Zbog svega što se pisalo ovih dana supruga mi je preplašena. Na ivici smo. Neverica, razočaranje...Ovako za Kurir govori Kristijan Vaš, očuh četvorogodišnjeg dečaka M. K. iz Kanjiže, koji je teško bolestan od rođenja i trenutno leži u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Pojedini mediji objavili su da mališana niko nije obišao već 13 meseci i da su nesrećno dete roditelji zanemarili. Međutim, Centar za socijalni rad iz Kanjiže, direktor bolnice i roditelji tvrde drugačije.Nema lekova u Srbiji- Tokom septembra doktori su rekli da možemo da ga dovedemo kući. Kod nas je bio do novembra, kada je vraćen u bolnicu radi kontrole. Dete odmalena ima problem s bubrezima. Ja ne radim, obavljam samo sezonske poslove, a mesečno moramo da izdvojimo veliku svotu za lekove. Nekih lekova nema ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, pa sam ih preko poznanika nabavljao u Sloveniji - priča Kristijan dok mu se u očima naziru suze.Inače, ova porodica živi u vrlo teškim uslovima. Kuća spolja izgleda skromno, kao i sve druge u nizu, a unutra sve ukazuje na teško izdržavanu nemaštinu. Loši uslovi života ostavljaju trag na porodici Vaš.- Niko nam ne pomaže i ne znam kako uspevam i da prehranim porodicu. Bez obzira na sve, trudim se koliko mogu. Ne znam šta bih još mogao da uradim da pomognem detetu. Sva sreća da mu je bolje - priča Kristijan.Jezička barijeraSvakodnevni pozivi novinara uplašili su i majku mališana, koja nije ht ela ni da izađe da popriča sa nama. Ona je poreklom iz Mađarske i ne govori srpski, što joj je barijera u komunikaciji. Bol s kojim se suočava porodica, koja je samo zbog toga što nema redovnih prihoda prikazana kao nemarna, niko u Kanjiži ne može da razume.Centar ih hvaliU kanjiškom centru za socijalni rad istakli su da u ovoj porodici vlada topla atmosfera i da se, bez obzira na skromne uslove u kojima žive, ne može govoriti o zanemarivanju deteta.- Porodica je od početka činila sve kako bi detetu obezbedila uslove neophodne za rast i razvoj - poručili su u Centru.

Direktor bolniceDECA NE SMEJU DA SE ZLOUPOTREBLJAVAJUPovodom ovog slučaja reagovalo je i rukovodstvo Dečje bolnice u Novom Sadu. U saopštenju koje su uputili navode da njihovi pacijenti imaju vrhunsku negu i da „posete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, sigurno ne bi doprinele niti boljem zdravstvenom stanju, niti rešavanju socijalnih i emotivnih problema deteta“.- Deca ne treba da budu predmet bilo čije zloupotrebe iz bilo kojih razloga - poručio je direktor Instituta dr Slobodan Grebeldinger.

Prava pomoćOČUH TRAŽI POSAOIako je bez posla i čeka novu sezonu nadničenja kako bi prehranio porodicu i obezbedio lekove za dete koje je daleko od njih, Kristijan Vaš se ipak nada da će naći stalni posao. U mesnoj zajednici Horgoš smatraju da bi prava pomoć bila kada bi neko porodici platio putne troškove da posete dečaka u bolnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track