ŠABAC UGOSTIO AMBASADORKU IZRAELA:  Brojne mogućnosti za saradnju Šapca i Izraela
Foto: Promo

ŠABAC UGOSTIO AMBASADORKU IZRAELA: Brojne mogućnosti za saradnju Šapca i Izraela

Srbija -

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam posetila je danas Šabac, grad bogate zajedničke prošlosti sa jevrejskom zajednicom, u kojem se trenutno nekadašnja sinagoga rekonstruiše u Muzej šabačkih Jevreja.

Ovo je njena prva poseta nekom od gradova u Srbiji od kada je preuzela dužnost ambasadorke. -Čula sam o Šapcu pre nekoliko meseci i odmah sam znala da će ovo biti jedno od prvih mesta koje ću posetiti. Kada sam videla slike sinagoge od pre i ove sadašnje, bilo mi je jasno da moram da dođem i vidim šta je urađeno, rekla je ambasadorka Izraela.

Ona je istakla da Ambasada Izraela vidi potencijal Šapca na nekoliko polja gde je moguća saradnja, kao što su kulturna saradnja, kulturna razmena, obrazovanje, poljoprivreda, privreda ali i privlačenje izraelskih turista da dođu u Šabac. -Tokom današnje prezentacije uverila sam se koliko je Šabac atraktivan za investitore. Impresionirani smo potencijalima ovog grada i nadamo se da će Izrael moći da uzme učešće u njegovom napretku, navela je ambasadorka Izraela u Srbiji.

Naglasivši da je Šabac počastvovan posetom ambasadorke Izraela, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da Šabac i jevrejska zajednica imaju duge istorijske veze, protkane iskrenim prijateljstvom i međusobnim pomaganjem.-U momentima kada je i jednoj i drugoj zajednici bilo teško, stvarali smo zajedno i štitili jedni druge. Šapčani su otvorili vrata grada za jevrejske porodice kada im je bilo najteže, a oni su ostavili dubok trag. Ponosni smo na sve što su stvorili Avram Vinaver, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Bata Koen i drugi. Snažna veza između jevrejske zajednice i našeg grada obavezuje nas da uspostavimo kulturne i prijateljske veze, ali želimo da sarađujemo i u oblasti privrede. Već smo počeli pregovore sa izraelskim kompanijama, a dolazak ambasadorke treba da pomogne unapređenje saradnje, rekao je gradonačelnik Zelenović.

O dugogodišnjoj priateljskoj vezi dve države svedoči i činjenica da su Šabac i izraelski grad Kirjat Ata gradovi pobratimi. Tokom Drugog svetskog rata Šapčani su otvorili vrata jevrejskim porodicama iz čuvenog Kladovskog transporta, pružajući im utočište i zaštitu. U Šapcu danas nema Jevreja, ali će sećanje na njih biti sačuvano u budućem Muzeju šabačkih Jevreja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track