SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NIŠU: Poslodavci nude 200 radnih mesta
Foto: Fonet Marko Mii

Apel mladima da ne odlaze

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NIŠU: Poslodavci nude 200 radnih mesta

Srbija -
Grad očekuje zapošljavanje i u Džonson elektriku koji sa sadašnjih 750 radnika do sredine 2016. broj zaposlenih treba da poveća na 1.500

NIŠ - Na Niškom sajmištu danas se održava Sajam zapošljavanja na kojem 23 poslodavca traži oko 200 radnika svih profila. Među onima koji traže radnike uglavnom su domaće firme, ali ima i inostranih - Beneton i Džonson elektrik.

Zamenik generalnog direktora Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) Dragan Sikimić je otvarajući sajam istakao da će Srbija ove godine utrošiti za aktivne mere zapošljavanja 2,8 milijardi dinara i 500 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Prioritet nam je zapošljavanje ranjivih kategorija i teže zapošljivih lica, a posebno mladih. Preko 5.000 mladih biće uključeno u aktivne mere zapošljavanja, pre svega u stručnu praksu što će omogućiti njihovo lakše zapošljavanje", izjavio je Sikimić.

On je pozvao mlade da ostanu u Srbiji i ocenio da će istim naporom koji mora da se uloži za uspeh na poslu u Zapadnoj, Evropi, takve rezultate postići i u Srbiji. Direktor niške filijale NSZ Boban Matić rekao je da na posao u Nišu čeka gotovo 35.000 ljudi, a na području Nišavskog okruga više od 51.000.

Matić je istakao da je u odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih opao za sedam odsto. "Broj nezaposlenih je smanjen delom zbog toga što su pojedini nezaposleni otišli u inostranstvo ili su prestali da se javljaju filijali NZS, ali i zbog zapošljavanja. Prošle godine je broj novozaposlenih bio za 20 odsto veći nego 2013. godine", naglasio je Matić. On je rekao da nije poznat iznos sredstava za aktivne mere zapošljavanja namenjen Nišu, ali da je izvesno da će tim merama u čitavoj Srbiji biti obuhvaćeno 25.000 ljudi.

Gradonačelnik Zoran Perišić je rekao da Niš mora da nađe nove načine za privlačenje investitora jer ne postoji druga mogućnost za zapošljavanje mladih. On je rekao da je kompanija Filip Moris nedavno zbog povećanja obima proizvodnje zaposlila stotinak novih radnika, a grad očekuje zapošljavanje i u Džonson Elektriku koji sa sadašnjih 750 radnika do sredine 2016. godine broj zaposlenih treba da poveća na 1.500.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track