SVETINJU VRATILI u 14. VEK: Manastiru Sveti Đorđe u Ajdanovcu isključena struja
Foto: Milen Đorđević

Bez struje

SVETINJU VRATILI u 14. VEK: Manastiru Sveti Đorđe u Ajdanovcu isključena struja

Srbija -

PROKUPLJE- Radnici prokupačke elektrodistribucije isključili su juče struju manastiru Sveti Đorđe u Ajdanovcu, opština Prokuplje, zbog duga od oko 70. 000 dinara. U ovom manastiru živi jeromonah Lukijan, koji je zbog višegodišnjeg rada na obnovi manastira ove godine dobio najviše priznanje opštine Prokuplje-Povelju Svetog Prokopija.

Jeromonah Lukijan kaže da je struja isečena juče u prepodnevnim satima i da je ovakav odnos Elektrodistribucije prema svetinji nedopustiv.

- Na ovaj način vratili su manastir u 14. vek, kada je i podignut – kaže jeromonah Lukijan, koji u ovom manastiru živi od 1996. godine

On još dodaje da su prihodi manastira veoma mali i da sva raspoloživa sredstva ulaže u održavanje i obnovu manastira.- Ja o ovoj situaciji moram da obavestim vladiku, jer ništa ne mogu sam da odlučim a i nemam sredstava – rekao je sedamdesetogodišnji jeromonah Lukijan. U EDB Prokuplje kažu da su spremni da izađu u susret manastiru ali da dug mora da se plati. Pre sedam-osam godina ovom manastiru je takođe isključena struja ali je posle teksta u Kuriru uključena i tada je rečeno da će u dogovoru sa opštinom manastir biti priključen na javnu rasvetu.- Sutra u prepodnevnim satima biće uključena struja manastiru u Ajdanovcu– kažu u Opštini Prokuplje i naglašavaju da opština nije bila ranije upućena u ovaj problem.Ističu da je manastir Sveti Đorđe veliko kulturno i istorijsko blago ovog kraja i da će pomoći da se problem reši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track