(FOTO) UŽIVO URANILA SRBIJA: Jeste li i vi ovako danas roštiljali? Možda ste i na slikama?
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Međunarodni praznik rada, 1. maj

(FOTO) UŽIVO URANILA SRBIJA: Jeste li i vi ovako danas roštiljali? Možda ste i na slikama?

Srbija -
U vreme socijalizma i bivše Jugoslavije, ko je želeo i mogao, putovao je u inostranstvo u šoping ili na mali odmor na more ili planinu
1 / 12 Foto: Tanjug Oksana Toskić

SRBIJA - Međunarodni praznik rada, 1. maj danas se po tradiciji obeležava u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, ali i protestima koje organizuju pojedini sindikati, međusobno podeljeni oko toga da li protestovati ili ne.

14.43 - Prvi maj na Paliću danas proslavlja oko 15.000 građana, a do kraja dana se očekuje da taj broj bude dvostruko veći, procenjuju u preduzeću “Park Palić”, koje organizuje trodnevnu 125. proslavu Prvog maja.Svim posetiocima preporučuju ponudu starih zanata i suvenira, gastronomsku ponudu, jedan od najvećih luna parkova u zemlji, kao i brojne programe Zoološkog vrta i virtuelno fotografisanje sa simbolom Palića - Vodotronjem.

Jagodina (Foto: Tanjug/Dušan Aničić)
Jagodina (Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

14.00 - Nekoliko hiljada Vranjanaca Međunarodni praznik rada 1. maj proslavilo je danas u nekom od gradskih izletišta. Najposećenija gradska izletišta bila su Ćoška, Kazanđol, Borino brdo, Pržar i Markovo kale. Pored toga, deo stanovnika Pčinjskog okruga prvomajske praznike provodi i na Vlasinskom jezeru.

13.30 - Poranili i Jagodinci. Izletište Potok kod Jagodine danas je bilo puno i mladih i starih koji su došli da se druže i obeleže Praznik rada. Većina, uglavnom mladih, bilo je uz obale Velike Morave, kod Resavske pećine, Sisevca, na Crnom vrhu, kod manastira Jošanice, tradicionalnih okupljališta stanovnika Pomoravlja, Resave i Lavca.

Jagodina (Foto: Tanjug/Dušan Aničić)
Jagodina (Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

13.11 - Prvomajski lampioni želja u Kragujevcu. Na Međunarodni praznik rada u Kragujevcu nije bilo sindikalnog protesta, a građani su 1. maj obeležili na različite načine - druženjem u naselju Stara radnička kolonija i u prirodi, dok su mladi, puštanjem lampiona u ponoć poželeli lepši život i bolju budućnost.

Mladi u KG okupili su se na Uranak festivalu kraj Šumaričkog jezera, gde je pored puštanja lampiona želja, bilo i organizovanog paljenja logorske vatre.

Niš (Foto: Tanjug/Dimitirje Nikolić)
Niš (Foto: Tanjug/Dimitirje Nikolić)

12.00 - Uranak u Nišu. Nišlije su jutros požurile da zauzmu mesto na jednom od izletišta u okolini, a po tradiciji, najživlje je na Kameničkom visu. Izletnici su birali i druga izletnička mesta kao što su Čegar, Bubanj ili su otišli na obale okolnih jezera. Neki od izletnika su u prirodu krenuli još sinoć, a neki će produžiti svoj boravak i sutra.

Niš (Foto: Tanjug/Dimitirje Nikolić)
Niš (Foto: Tanjug/Dimitirje Nikolić)

11.00 - Požar na uranku na Avali. Na Avali danas nešto posle 11 sati izbio je požar. Vatra se proširila i za sada nema podataka da li su izletnici povređeni, i kako je vatra buknula i proširila se.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

10.30 - Izletnici, pamet u glavu da vam uranak ne presedne. Zaprećena kazna za izazivanje požara u šumi za fizičko lice je od 10.000 do 50.000 dinara.

10.15 - Krvavi uranak kod Čačka. Maloletnik je nožem ubo dvadesetogodišnjeg mladića na uranku, u čačanskom selu Jančići, saopšteno je iz Policijske uprave u Čačku. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku intezivno tragaju za jednim maloletnim licem koje je sinoć oko 23.30 časova, na proslavi prvomajskog uranka u jednoj vikendici u selu Jančići, izvršilo krivično delo ubistvo u pokušaju. Maloletni izvršilac je nožem naneo ubodnu ranu dvadesetogodišnjem mladiću iz okoline Čačka, koji je tom prilikom zadobio teške telesne povrede opasne po život i nalazi se u čačanskoj bolnici.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

08.49 - Rudarska budilica u Boru. Obeležavanje Prvog maja u Boru počelo je tradicionalnom rudarskom budilicom koja je obišla sva naselja i na taj način tradicionalno pozvala stanovnike da proslave današnji praznik. Ova tradicija u Boru traje više od pedeset godina. "Duvački orkestar Bor od osnivanja, sredinom prošlog veka, svakog 1. maja u šest ujutru budi Borane. Pozivamo ih da proslave današnji praznik i da nam se sa svojim porodicama pridruže", kaže Čedomir Stošić, član duvačkog orkestra.Prvomajska proslava biće nastavljena urankom gradana i radnika RTB Bor na Borskom jezeru, na kome se tradicionalno okupi nekoliko hiljada građana.

Budilica u Kraljevu (Foto: Tanjug/Saša Petrović)
Budilica u Kraljevu (Foto: Tanjug/Saša Petrović)

08.00 - Mnoštvo Beograđana već se okupilo na tradicionalnim prestoničkim izletištima na kojima urankom, uz tradicionalno roštiljanje, u prirodi s porodicama obeležavaju 1. maj. Većina ih je još sinoć krenula put Košutnjaka, Avale... ne samo da bi prenoćila i zoru dočekala na otvorenom već i zauzela najbolja mesta za predstojeći dan na otvorenom.

Foto: Pink printscreen
Foto: Pink printscreen

Praznik rada obeležava se u znak sećanja na prve masovne radničke demonstracije 1. maja 1886. u Čikagu, kada su radnici zahtevali osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada. Kada je i Sovjetski Savez uvrstio ovaj datum u zvanični kalendar, zbog ideoloških razlika, u SAD su počeli da ga obeležavaju prvog ponedeljka u septembru. Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Foto: Fonet/Božidar Petrović
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Sindikati su i ove godine pozvali na okupljanja radnike na gradske trgove, kako bi izrazili svoj protest zbog sve manjih prava zaposlenih i pada životnog standarda, u skladu sa praksom u protekle dve decenije.Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su ove nedelje da ove godine neće organizovati protest za 1. maj u Beogradu, ni u drugim gradovima Srbije, zbog toga što su sindikati i dalje podeljeni. U saopštenju "Sloge" se navodi da će i "ove godine sindikati nastupati u više kolona, bez solidarnosti i podeljeni, što je poraz za čitav svet rada i još jedna od pobeda kapitala". Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizuju danas u Beogradu protestno okupljanje radnika povodom Međunarodnog praznika rada. "Oni kojima nije dobro, doći će na protest, a oni koji dobro žive organizovaće 1. maja roštiljijade", rekao je predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Foto: Fonet/Nenad Orević
Foto: Fonet/Nenad Orević

U Kragujevcu i Kraljevu ni ove godine neće biti organizovanog sindikalnog obeležavanja Međunarodnog praznika rada, osim deljenja flajera sa prvomajskim proglasom, a deo članova sindikata pridružiće se prvomajskoj protestnoj šetnji koja će biti organizovana u Beogradu.

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, 1888. godine. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a na dan praznika, obično na najbližem izletištu okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.Od sedamdesetih godina prošlog veka manje se insistiralo na govorima i kulturnim programima, a više na roštiljijadama u prirodi i neformalnim druženjima.

Foto: Fonet/Nenad Orević
Foto: Fonet/Nenad Orević

U vreme socijalizma i bivše SFRJ, ko je želeo i mogao, putovao je u inostranstvo obično do Soluna ili još češće Trsta u šoping ili na mali odmor na more ili planinu i tako se razvila tradicija sindikalnih izleta i putovanja u inostranstvo.Oprez na putevima, više vozila zbog urankaPrvomajski uranak i lepo vreme bez kiše su razlog nešto većem broju vozila i malo pojačanom saobraćaju na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMS S).Saobraćaj se trenutno obavlja bez zastoja i na naplatnim rampama, vozačima će biti potrebno više pažnje i strpljenja jer će ih pored suvih kolovoza i povoljnih vremenskih prilika na pojedinim deonicama čekati usporena vožnja zbog započetih radova.Prema podacima Uprave granične policije, zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima kreću se u intervalima od 15 do 30 minuta.Javno preduzeće "Putevi Srbije" i Sektor naplate putarine će tokom predstojećih prvomajskih praznika intezivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Republici Srbiji, posebno naautoputevima pod naplatom.Učesnici u saobraćaju putarinu mogu da plaćaju u dinarima i evrima, putem platnih kartica kao i elektronskom naplatom putarine, bezzaustavljanja.AMSS preporučuje vozačima da pripreme tačan iznos putarine radi bržeg prolaska kroz naplatne stanice čime će se izbeći veća zadržavanja.Izletnici, oprezno sa roštiljem i pokupite smeće za sobom

Izleti u okviru prvomajskih praznika, nagla pojava visokih temperatura i intenzivno obavljanje poljoprivrednih radova pogoduju nastanku šumskih požara, upozoravaju u Ministarstvu poljoprivrede.Kako se usled povoljnih vremenskih prilika očekuje pojačano prisustvo građana u prirodi, u nameri da se predupredi nastanak većeg broja šumskih požara, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih radova.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Apel je da se građani odgovorno ponašaju pri odlasku u prirodu, da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena, i da ukoliko uoče zaostalu vatru, pokušaju da je ugase ako je to bezbedno ili o tome obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).Ukoliko uoče veći požar, građani treba odmah da obaveste MUP Srbije-Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, takođe, poziva i ekološke pokrete, Pokret gorana Srbije, Lovački savez Srbije, udruženja građana ljubitelja i zaštitnika prirode, kao i druge nevladine organizacije, da podrže apel i uključe se u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti u zaštiti šuma od požara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track