JEDITE I BIĆETE ZDRAVI: Ova hrana čuva vas od raka

Uvrstite ove namirnice u ishranu

JEDITE I BIĆETE ZDRAVI: Ova hrana čuva vas od raka

Život -
Studije sugerišu da je on odličan lek u borbi protiv raka želuca i da veoma efikasno smanjuje rizik od pojave te bolesti

Rak je jedna od najtežih bolesti današnjice koja odnosi mnoge ljudske živote. Zato, važno je znati na koje se sve načine možemo boriti protiv te podmukle bolesti.

Ako uvrstite neke od sledećih namirnica u svakodnevnu ishranu smanjićete rizik od pojave raka i drugih opasnih bolesti.

Beli lukOn sadrži sumporna jedinjenja koja mogu da stimulišu imuni sistem u borbi protiv raka, a ima i potencijal da smanji rast tumora. Studije sugerišu da je on odličan lek u borbi protiv raka želuca i da veoma efikasno smanjuje rizik od pojave te bolesti.

BrokoliBrokoli možemo nazvati i “supernamirnicom”, jer sprečava pojavu raka pa je treba što češće konzumirati. Ali pazite, studije pokazuju da je najbolje da je obarite ili čak da ga jedete svežeg. Naime, ako ga skuvate u mikrotalasnoj, izgubiće 97 odsto svojih zaštitnih svojstava. Prema tome, znate šta vam je činiti.

Foto Shutterstoc
Foto Shutterstoc

Brazilski orahOn je bogat izvor selena, pred kojim ćelije raka požele da nikad nisu nastale. Studije pokazuju da samo 200 miligrama selena dnevno (što je količina koja se nalazi u dva brazilska oraha) smanjuje rizik od raka prostate do 63 odsto, debelog creva do 58 odsto i pluća do 46 odsto. Dovoljan razlog da ga uvrstite u redovnu ishranu.

CitrusiDnevna doza citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut, limeta) smanjuje rizik od raka usta, grla i želuca za 50 odsto

BorovniceBorovnice zauzimaju prvo mesto kao voće sa najjačim antioksidansima. One neutrališu slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije i dovesti do raznih oboljenja, uključujući rak.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

ArtičokeBogat su izvor silimarina, antioksidansa koji može pomoći u prevenciji raka kože.

LososIstraživanja pokazuju da ako bar tri do četiri puta nedeljno konzumirate ribu, smanjujete rizik od leukemije, mijeloma i limfoma. Osim toga, istraživanja su pokazala da konzumiranje masnih vrsta ribe (losos, skuša, tunjevina, sardina) smanjuje rizik od karcinoma endometrijuma kod žena.

KiviFoto-ilustracija: Foter/Sergiu Bacioiu Foto-ilustracija: Foter/Sergiu BacioiuOn se najčešće poredi s ručnom bombom. Naime, kivi ima takvo dejstvo na ćelije raka. Bukvalno ih razara. Sadrži antioksidanse, vitamine C i E, lutein i bakar. Savršeno voće.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Crveni lukIshrana u kojoj je zastupljen crveni luk može smanjiti rizik od raka prostate do 50 odsto. Za najdelotvornije rezultate, preporučuje se da se konzumira svež, sa pijace, iz prodavnice ili iz vaše bašte – sasvim je svejedno, sve dok ga redovno konzumirate.

Kiseli kupusStudije su pokazale da se prilikom fermentacije kiselog kupusa stvaraju i druga jedinjenja koja imaju anti – kancerogena dejstva. Ukoliko vam je preslan, možete ga isprati u vodi, bez straha da ćete izgubiti neka od njegovih lekovitih svojstava.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(MojeZdravlje)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track