KAKAV BORAC! Beba s pola srca preživela moždani udar, 9 operacija, 3 oživljavanja i ne predaje se!
Foto: Profimedia

Mali veliki junaci

KAKAV BORAC! Beba s pola srca preživela moždani udar, 9 operacija, 3 oživljavanja i ne predaje se!

Život -
Džek Stivens rođen je sa sindromom hipoplastičnog levog srca, što znači da mu leva strana srca ne radi kako treba. Pročitajte šta je sve do sada ovaj dečak preživeo

Sindrom hipoplastičnog levog srca naziva se još i sindrom nerazvijene leve komore. Glavni zadatak leve komore je pumpanje krvi prema telu. Normalni protok krvi ne može da se održi ako su leve srčane šupljine i zalisci nedovoljno razvijeni ili potpuno odsutni. Većina dece rođene sa ovakvom manom umire.

Lečenje se sastoji u hirurškoj korekciji i to u više navrata. U suprotnom, potrebno je presađivanje srca. Sindrom hipoplasičnog levog srca čini 1 odsto prirođenih srčanih mana. Petnaestomesečni Džek je iz Hartlepula u Durhamu i već je proveo pola svog života u bolnici gde je imao četiri otvorene operacije srca i pet drugih operacija. Sada je konačno kod kuće sa svojim roditeljima, ali uskoro će morati da ide na transplantaciju srca.

On takođe pati i od moždanih udara i dosad su ga već tri puta oživljavali. Džek se nekim čudom odlično oporavlja. Nedavno mu je po prvi put uklonjena cev za hranjenje. Sada je na kućnoj nezi s roditeljima.

"Prošao je kroz toliko toga u tako malo vremena, ali drži se sjajno", rekao je Džekov otac Kris Stivens (30). "Znali smo o njegovom stanju pre nego što se rodio, a nakon rođenja prvih pet meseci svog života proveo je u bolnici."

foto profimedia
foto profimedia

"Trebao je da ima otvorenu operaciju srca kada je bio samo nedelju dana star, a još tri je imao od tada. Džej je bio težak samo 1,9 kilograma kad je rođen, a njegovo stanje usporilo mu je razvoj. Bilo je jako teško gledati ga kako tako dugo leži u bolničkom krevetu okružen mašinama i cevčicama. Ali, znali smo da je to za njega najbolje, a on se izborio sa svim tim - on je pravi borac", govori njegov otac Kris, po zanimanju inženjer. Mali Džek sada je na ivici da učini svoje prve korake i da po prvi put progovori. "To je doživotno stanje, tako da će mu u nekom trenutku života trebati transplatacija srca, ali hirurzi još ne znaju kada će to učiniti", kaže njegov otac.

foto profimedia
foto profimedia

Također je svestan ograničenja koja njegovog sina očekuju u životu: "On nikad neće biti u mogućnosti da se bavi bilo kakvom napornijom fizičkom aktivnošću". Džek je morao da dobija i do 12 različitih lekova do četiri puta na dan, ali sada su mu potrebna samo tri različita leka koje dobija na špric.

foto profimedia
foto profimedia

"On sada već hoda i sve vreme nešto mrmlja, tako da se nadamo da će uskoro reći i svoju prvu reč. Mi smo oboje tako ponosni na njega - on je vrlo inspirativan dečak", rekli su Džekovi roditelji.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track