SAVETI ZA DOJILJE: Evo kako da se oslobodite viška mleka!
Foto: Shutter

Važna je higijena

SAVETI ZA DOJILJE: Evo kako da se oslobodite viška mleka!

Život -
Pre svakog podoja bradavice treba da se isperu vodom i sapunom, a one mame koje imaju višak mleka treba da ga izmuzu

Iako se dešava da neke dojilje muku muče s nedostatkom mleka, ima onih mama koje imaju i previše hrane za bebe. Neonatolog dr Biljana Pejović kaže za Dr Kurir da se u tom slučaju mleko izbacuje izmuzavanjem.

- Tada se višak mleka izmuze, manuelno ili pumpicom. To oslobađa dojke, stvara osećaj olakšanja, preventira zapaljenje i stimuliše dojku na produkciju mleka. Za uspešno dojenje neophodna je opšta telesna higijena, kao i nega dojki i bradavica. Tako mame pre svakog podoja bradavice treba da isperu vodom i sapunom i da ih izvuku - savetuje dr Pejović. U slučaju da se majke ne pridržavaju ovih pravila, postoji opasnost da se dojke upale i inficiraju, što zbog neprijatnosti i bola može onemogućiti dojenje.

Iako postoje razne vrste hrane za novorođenčad, majčino mleko je daleko najoptimalniji, najjednostavniji i najsigurniji oblik ishrane beba. Optimalno je za rast i razvoj deteta, kao i za varenje u njegovom digestivnom traktu, jer sadrži imunološke faktore kojima štiti od infekcije, a ne izaziva alergijsku reakciju.

- Majčino mleko je praktično i sterilno. Imunoglobulini majčinog mleka štite bebu od crevnih infekcija, infekcija respiratornog trakta, zapaljenja srednjeg uha i kasnijih atopijskih reakcija na hranu. Ako postoje kontraindikacije za dojenje, primenjuje se alternativna ishrana kvalitetnim industrijskim preparatima na bazi kravljeg mleka, a retko kozjeg mleka ili mleka od soje. Ove vrste mleka kvantitativno i delimično kvalitativno zamenjuju dojenje - kaže naša sagovornica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track