(FOTO I VIDEO) ZANIMLJIVO I ZA ONE KOJI NE VOLE SPORT: Ovo su najčudnija takmičenja na svetu!
Foto: Profimedia

Trka sa nogama na ramenima, okršaj nožnih prstiju...

(FOTO I VIDEO) ZANIMLJIVO I ZA ONE KOJI NE VOLE SPORT: Ovo su najčudnija takmičenja na svetu!

Ludi svet -
Ovo su najčudniji sportovi na svetu, a ukoliko još niste pronašli vaš skriveni talenat, bacite pogleda na listu – možda se na njoj nalazi vaš sport iz snova
1 / 8 Foto: Profimedia

Sigurno ih nećete gledati na Olimpijskim igrama. O njima nećete ni čitati u sportskim novinama, ali ovi sportovi i takmičenja su zaista popularni u nekim zemljama. Oni koji se ovim veštinama bave u našim očima deluju kao pravi čudaci, ali i sami znate da nije sve za svakoga.

Ovo su najčudniji sportovi na svetu, a ukoliko još niste pronašli vaš skriveni talenat, bacite pogleda na listu – možda se na njoj nalazi vaš sport iz snova!

1. Svetsko prvenstvo u nošenju žena

Da, da... Dobro ste pročitali! Ovakav vid takmičenja prvi put je održan u Finskoj, a danas je nošenje žena popularno i u Americi. Ovo prvenstvo tradicionalno se održava od 1992. godine, a količina nagrade u pivu proporcionalna je težini učesnice u takmičenju. Pravila igre nalažu da se muškarci trkaju sa ženama na leđima, odnosno da prođu sve prepreke koje su postavljene pred njima i to u najkraćem vremenu. Ali, ljubav ponekada zna da bude teška...

2. Svetsko prvenstvo u bradi i brkovima

Brada i brkovi nekada su bili znak velike muževnosti, a danas su ponovo počeli da se "vraćaju" u modu. Na radost svih koji vole ovaj "ukras" na jačoj polovini, jedna grupica maštovitih muškaraca je izmislila takmičenje u najlepšim brkovima i bradi koje se održava svake druge godine, a cilj je napraviti najzanimljiviju kreaciju na licu. Takmičenje je podeljeno u tri kategorije – Dali brkovi (poput onih koje je nosio poznati slikar Salvador Dali), jareći brkovi i brada u slobodnom stilu.

3. Fudbal na biciklu

Sajklbol Sajklbol je sport koji je izmišljen u Nemačkoj krajem 19. veka. Polako, ali sigurno stiče sve veću popularnost u Evropi. Igra se u parovima. Meč traje 14 minuta, a sastoji se od dva jednaka perioda igre. Nedozvoljeno je dodirnuti tlo stopalima. Golovi se postižu glavom ili prednjim delom bicikla. Interesantno, prvi šampionat u ovom sportu održan je 1929. godine, kako navode pojedini izvori.

4. Kvidič

Foto: Profimedia

Ako ste pomislili da ova igra postoji samo u čuvenom Hari Poteru – varate se! Kvidič je mlad sport, ali brzo raste. Poenta je da se ubacivanjem lopte kroz obruč postigne više poena. Igra ima elemente ragbija. Kvidič se održava na više od 300 univerziteta i srednjih škola širom Amerike. Da ovaj sport nije samo za čarobnjake, pokazuje Međunarodno Kvidič udruženje koje okuplja takmičare iz još 12 država u borbi za osvajanje ,,Zlatne skrivalice”.

5. Podvodni ragbi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj sport i nije toliko nov, vuče korene iz 1961. godine, a nastao je kao fizička vežba nemačkih ronilaca. Igra se u bazenu dubine od četiri do pet metara, a golovi su metalne 'kante' širine oko 40 centimetara. Dva tima, plavi i beli, čini po šest igrača uz isto toliko rezervi, a pošto se mali broj ljudi bavi ovim sportom on je sačinjen od igrača oba pola. Cilj je, logično, loptu ubaciti u "gol" rivala.

6. Rvanje nožnih prstiju

U ovom neobičnom sportu, u kom učestvuju muškarci i žene, važe slična pravila kao i kod obaranja ruku. Turnir, koji danas ima međunarodni karakter, osnovao je 1976. godine izvesni Džordž Burdžes u pokušaju da pronađe novi sport u kom bi Britanci dominirali. Kako prenosi BBC, organizatori su 1997. pokušali, mada bezuspešno, da ovaj sport uvrste u program Olimpijskih igara. Svaki meč ima tri runde, tokom kojih igrači "ukrštaju" nožne palčeve, pokušavajući da na pod obore protivnikovo stopalo.

7. Trka za sirom

U Engleskom gradu Gločesteru svake godine se održava luda trka za sirom, koji se kotrlja niz strmu padinu. Broj učesnika koji ne mare da li će se izlomiti kao u saobraćajnom udesu u stalnom je porastu, kao i najrazličitije povrede koje nikako ne oduševljavaju lokalne lekare iz Hitne pomoći.

8. Podvodni hokej

Ovaj sport postoji i kod nas, a pravila su veoma jednostavna – ronite na dah sa malim palicama, kojima gurate pak po dnu bazena. Ko postigne više golova, pobedio je.

9. Šahoboks

Ako tražite sport koji zahteva snagu i inteligenciju, onda je šahboks prava stvar za vas! Sport je kombinacija šaha i boksa, s tim da se posle svakog boksovanja započinje nova partija šaha. Jedan meč traje čak 11 rundi, a započinje se tako što takmičari prvo četiri minuta koriste moždane vijuge igrajući šah, a onda se tri minuta pesniče i tako 11 puta. Za ovaj sport postoji i svetska organizacija pod nazivom „World c Organization”.

(dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track